latinica  ћирилица
20/06/2019 |  12:11 ⇒ 13:52 | Autor: Glas Srpske

Miloš Popović odbio da igra za BiH protiv samoproglašenog Kosova

Odbojkaš iz Banjaluke Miloš Popović poručio je da sigurno neće igrati za reprezentaciju BiH ukoliko ta selekcija zakaže utakmicu sa Kosovom u Novom Pazaru, kao što je najavio predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić.
Miloš Popović (Foto: OK "Borac") -
Miloš Popović (Foto: OK "Borac")

Prvom čovjeku saveza zasmetalo je što će ženske selekcije Srbije i Azerbejdžana 17. jula odigrati prijateljski meč na Palama, gdje će se i pripremati za Evropsko prvenstvo, pa je kao odgovor najavio utakmicu BiH i južne srpske pokrajine. Pri tom je iznio svoj stav, ne konsultujući članove Upravnog odbora, ali ni igrače.

- Želim, prije svega, da naglasim da sam sportista i da mi je krivo što se sve ovo dešava, ali sam morao da reagujem. Krovni savez je sastavljen od saveza RS i FBiH i ja, kao i otprilike 60 odsto članova A selekcije, u reprezentaciji BiH predstavljam matični savez i Republiku Srpsku. Zato sigurno nikada i ni u kom slučaju ne bih igrao protiv samoproglašenog Kosova, a u razgovoru sa kolegama shvatio sam da svi igrači srpske nacionalnosti razmišljaju isto. Srbin sam, ne priznajem nezavisnost Kosova i tačka. Pitam se na šta bi ličila ta reprezentacija ukoliko ne bi igrali igrači iz Srpske - rekao je Popović.

Seniorska reprezentacija BiH pet godina praktično nije postojala, a okupljena je prije mjesec i nastupila je u Evropskoj ligi. Popović ističe da su se igrači zbližili i da tokom šest utakmica nije nastao apsolutno nijedan problem.

- Ne znam zašto je nekom ovo trebalo. Dalo bi se pričati i o drugim manjkavostima, nebrizi Fatića i njegovih saradnika o nama igračima, ali je ovakva njegova izjava sasvim dovoljna da ljudi zaključe o čemu se radi - rekao je Popović.

Svugdje u svijetu je potpuno normalno da reprezentacije u toku priprema odigraju i nekoliko kontrolnih mečeva, zatvorenog ili otvorenog tipa, ali je Fatiću očigledno zasmetalo što bi Srbija drugu godinu u nizu odigrala takvu utakmicu na tlu Srpske.

- Od OS Srbije i odbojkašica koje su aktuelne svjetske i evropske prvakinje možemo mnogo toga da naučimo. Treba da nam bude čast što takva ekipa dolazi i praktično besplatno popularizuje naš sport. Međutim, kod nas očigledno ništa ne može bez politike. O utakmici sa Kosovom ne bih ni da trošim riječi, svi znamo kakva osjećanja nosimo prema tom dijelu srpske teritorije - rekao je sada već bivši pomoćnik selektora Edina Bakovića, Dalibor Mićić, koji je već napustio funkciju jer se nije slagao sa selektorom u vezi sa vizijom i izborom igrača.

Fatiću prijeti zatvor

Prvi čovjek Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić, inače, je nepravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora zbog počinjenog krivičnog djela falsifikovanja službene isprave za vrijeme dok je bio na čelu ŽOK Tuzla.

Fatić je optužen da je sačinio i ispostavio lažne fakture koje je uputio OS BiH. One su tamo potpisane pa onda vraćene tuzlanskom klubu, a odnosile su se na licenciranje igračica, kotizacije raznih takmičenja i slično. Potom je fakture prikazao u poslovnim knjigama te na takav način pribavio korist ŽOK Tuzla. Falsifikovane isprave ovjeravao je službenim pečatom, a počinjenim krivičnim djelom pribavljena je korist u iznosu od 21.500 maraka.