latinica  ћирилица
20/06/2019 |  14:10 | Autor: SRNA

U Kamendinu uručeni ključevi 270 stanova za izbjeglice iz BiH i Hrvatske

U beogradskom naselju Kamendin održana je ceremonija svečanog uručenja ključeva 270 stanova izgrađenih u okviru Petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Srbiji za izbjeglice iz BiH i Hrvatske, a svečanosti je prisustvovao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Beograd - stanovi izgrađeni izbjeglicama - Foto: TANЈUG
Beograd - stanovi izgrađeni izbjeglicamaFoto: TANЈUG

Dačić je tom prilikom izjavio da se na ovaj način najprigodnije obilježava 20. jun - Svjetski dan izbjeglica, te napomenuo da se, u okviru Petog potprojekta gradi ukupno 827 stanova u 25 jedinica lokalne samouprave širom Srbije, što potvrđuje obim i ozbiljnost, kao i kontinuitet u pristupu rješavanju ovog problema.

On je naglasio da se trenutno gradi 267 stanova u Veterniku, u Novom Sadu, i 169 u Staroj Pazovi, gdje je postavljen kamen temeljac.

Dačić je rekao da je Srbija proteklih decenija podnijela velike žrtve i učinila ogromne napore da pomogne obnovu dostojanstvenog života izbjeglica iz Hrvatske, BiH, kao i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Obilježavajući danas useljenje u stanove iz Regionalnog stambenog programa, mi na najbolji mogući način pružamo doprinos ostvarivanju osnovnih ljudskih prava izbeglica i praktičnoj realizaciji prava sadržanih u Konvenciji o izbeglicama UN - naveo je Dačić.

On je dodao da integracija izbjeglica znači mnogo toga, ali prije svega stvaranje preduslova za stanovanje, rad, obrazovanje, slobodno kretanje, lična dokumenta, što su preduslovi za normalan život.

Dačić je poručio da je Srbija pomagala i pomagaće sva izbjegla i raseljena lica, bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu, vjeru, društvenu ili političku pripadnost.

- To je naša nacionalna, međunarodna, ali prije svega civilizacijska obaveza i naš najbolji doprinos realizaciji globalnih napora za zaštitu ljudskih prava izbjeglica, kao jedne od najranjivijih socijalnih kategorija na svijetu - dodao je Dačić.

Kamendin je drugi po obimu projekat koji je završen u okviru Regionalnog stambenog programa, a prvi je završen u beogradskom naselju Ovča, gdje je u martu 2018. godine useljeno 235 izbjegličkih porodica.

Za ovaj veliki građevinski poduhvat finansijska sredstva su obezbijeđena, kako iz Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Banka za razvoj Savjeta Evrope, tako i iz budžeta grada Beograda.

EU je najveći donator Regionalnog stambenog programa, ali i još 14 pojedinačnih zemalja od kojih je svaka dala svoj doprinos.

Veliku ulogu u ovom projektu imaju i OEBS i UNHCR, Banka za razvoj Savjeta Evrope koja upravlja Fondom, ali da je veliki doprinos i Komesarijata za izbjeglice Srbije.