latinica  ћирилица
20/06/2019 |  14:50 | Autor: SRNA

Ambasador Srbije pozvan na razgovor

Ambasador Srbije Zoran Bingulac pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore na razgovor zbog kontinuiranih negativnih izjava srpskih državnih i drugih zvaničnika o unutrašnjim pitanjima naše države, koje su kulminirale izjavom člana Vlade Republike Srbije, ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, saopšteno je iz MVP.

Ambasador Srbije Zoran Bingulac pozvan je danas na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore zbog, kako su naveli u ovom ministarstvu, kontinuiranih negativnih izjava državnih i drugih zvaničnika Srbije o unutrašnjim pitanjima Crne Gore.

Iz crnogorskog Ministarstva inostranih poslova saopšteno je da je sve "kulminiralo izjavom ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića".

Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore Zoran Јanković ocijenio je kao zabrinjavajuće i neprimjerene izjave ministra u Vladi Srbije, te izrazio očekivanje da će se zvanični Beograd ograditi od njih.

- Teške kvalifikacije iznesene na račun predsjednika Crne Gore neprihvatljive su, nisu na liniji dobrosusjedskih odnosa i ne doprinose ukupnoj saradnji dvije države - dodaje se u saopštenju.

Јanković je ocijenio kao neprimjerenu intenzivnu i negativnu kampanju koja se neopravdano i bez argumenata vodi u Srbiji povodom nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Nova srpska demokratija pozvala je danas ambasadora Bingulca da pred crnogorskim Ministarstvom inostranih poslova, gdje je pozvan na razgovor, nastavi da bude na fonu odbrane srpskog naroda od, kako su naveli, antisrpske politike koju sprovodi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

- Ovaj potez Ministarstva inostranih poslova u stvari je u svrhu odbrane šovinizma i predstavlja klasičnu zamjenu teza, gdje se oni koji progone srpski narod, rade godinama protiv interesa Srbije i podržavaju separatističke vlasti u Prištini, nalaze uvrijeđeni kada im neko kaže istinu o onome što rade - saopšteno je iz ove stranke.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović izjavio je danas da je "režim u Crnoj Gori neprijatelj Srbije i da ga tako treba definisati".

On je ocijenio da najavljeno usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, kojim se predviđa i oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve /SPC/, predstavlja neprijateljski čin, napad na SPC, na srpski narod i državu Srbiju.