latinica  ћирилица
20/06/2019 |  15:08 | Autor: SRNA

Vlada Srpske: Sportistima i olimpijskim kandidatima 125.000 KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o dodjeli stipendija u ukupnom iznosu od 125.000 KM perspektivnim sportistima, sportistima sa invaliditetom i potencijalnim olimpijskim kandidatima.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske dodjelom ovih stipendija stimulisaće mlade sportiste i one sa vrhunskim sportskim rezultatima da se trajno bave sportom radi postizanja zapaženih rezultata.

- Vrednovanje postignutih sportskih rezultata u prethodnom periodu i podsticanje na dalje napredovanje ciljevi su kojima kontinuirano težimo putem ovog načina finansiranja pojedinaca - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Stipendiranjem sportista, između ostalog, utiče se na selekciju talentovanih pojedinaca i ističu njihovi rezultati i kvalitet s ciljem da oni budu podstrek ostalima da se istrajnije bave sportom.

Stipendije za ovu godinu dodjeljivaće se, navode iz Vlade, tako što će 45 stipendija dobiti perspektivni sportisti, 10 sportisti sa invaliditetom i pet stipendija potencijalni olimpijski kandidati.

"Ukupna finansijska sredstva koja su izdvojena za sportske stipendije u 2019. godini iznose 125.000 KM", navode iz Vlade.

Vlada je prihvatila zaduženje Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj /EBRD/ za finansiranje Projekta Koridor "Pet ce" - obilaznica Doboj u iznosu od 150 miliona evra.

Cilj ovog projekta jeste da se obezbijede dodatna sredstva za izgradnju dionice auto-puta Koridor "Pet ce" dužine oko šest kilometara između petlje Rudanka i kraja tunela Putnikovo brdo dva /međuentitetska linija razgraničenja/, uključujući most preko rijeke Bosne, dva tunela i vijadukt.

Vlada će Prijedlog ove odluke uputiti na razmatranje u Narodnu skupštinu Srpske.

Vlada je prihvatila i Program monitoringa klasične i afričke kuge svinja, kojim se propisuje sprovođenje monitoringa na klasičnu i afričku kugu svinja kod domaće i divlje populacije svinja, uzorkovanje na izabranim farmama i laboratorijska dijagnostika, te edukacija, izrada uputstava i brošura.

Cilj programa je blagovremeno otkrivanje i suzbijanje pojave i prevencija bolesti, procjena trenutnog statusa klasične i afričke kuge svinja i svijesti veterinara i vlasnika svinja o bolesti i faktorima širenja klasične kuge svinja.

- Cilj je procjena sprovođenja biosigurnosnih mjera na farmama koje će na osnovu slučajnog odabira učestvovati u monitoringu određivanja prevalencije infekcije virusom klasične kuge svinja i izvršiti pripremu za prelazak na fazu prestanka vakcinacije i preduzimanja mjera za iskorjenjivanje klasične kuge svinja", navode iz Vlade.