latinica  ћирилица
21/06/2019 |  08:34 ⇒ 09:06 | Autor: RTS

Lideri EU bez dogovora, Јunker "sa uživanjem" primjećuje da ga nije lako zamijeniti

Lideri EU nisu uspjeli da postignu dogovor o tome ko bi trebalo da bude na najvažnijim funkcijama u evropskim institucijama u narednom petogodišnjem periodu. Vođena je teška rasprava oko izbora čelnika Evropske komisije, Evropskog savjeta, Evropske centralne banke i Evropskog parlamenta.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Izbor novog predsjednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dve ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Martina Vebera, iako je on dobio podršku njemačke kancelarke Angele Merkel, ali ne i predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

Tako su sad ojačali položaje kandidati socijalista i liberala-centra Margret Vestager.

- Sa nekim zadovoljstvom i uživanjem moram da primjetim, a mogu da kažem i da me čak zabavlja i čini srećnim činjenica da mene izgleda nije tako lako zamijeniti - rekao je odlazeći predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker.

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da se sa razgovorima nastavlja 30. juna.

- Nije bilo većine ni za jednog kandidata, nastavljamo 30. juna. Razgovarali smo i o ekonomskim sankcijama Rusiji koje su produžene na šest meseci zbog nesprovođenja sporazuma iz Minska - rekao je Tusk.

Potvrđeni zaključci o proširenju 

Lideri zemlja članica EU potvrdili su na sastanku u Briselu zaključke o proširenju i procesu pristupanja i stabilizacije koje su usvojili evropski ministri. Oni se odnose kako na proces proširenja, tako i na pojedninačni napredak šest partnera sa Zapadnog Balkana i Turske.

Sinoć na Samitu Srbija je pohvaljena i ohrabrena da nastavi put evrointegracija, da konsoliduje postignuti napredak u oblasti ekonomskih rereformi i nastavi jačanje saradnje u regionu.

Napredak u oblasti vladavine prava i noramlizacija odnosa sa Prištinom ostaju osnova i odrediće tempo pristupnih pregovora, navodi se u zaključcima. Srbija se poziva i da se fokusira na ubrzanje reforme u oblasti vladavine prava sa posebnim fokusom na nezavisnost i efikanost sudstva, borbu protiv korupcije i pranja novca kao i obezbjeđivanje uslova za slobodu izražavanja i nezavisnost medija.

Usvojena je i Strategija Unije, od 2019. do 2024. a prioriteti su zaštita građana i sloboda, ekonomsko i političko jačanje Unije.