latinica  ћирилица
21/06/2019 |  09:06 ⇒ 09:11 | Autor: RTRS

Erdogan potvrdio da se neće pokoriti Americi i objavio da Ankara sa Moskvom ima "dugoročne odnose"

Ankara nema namjeru ni da poklekne pred Sjedinjenim Državama niti da popusti pred kombinacijom vašingtonskih moljakanja, nuđenja "kompenzacija" i zastrašivanja, piše portal Sve o Srpskoj.

Redžep Tajip Erdogan ponovo je poručio Bijeloj kući, Stejt departmanu i Pentagonu da je njegova kupovina ruskih zenitnih raketnih sistema S-400 "završena stvar".

- Kao što sam već govorio, tema  S-400  je i za nas i za Rusiju zatvorena. Naši raketaši su u Rusiji već prošli neophodnu obuku za rukovanje tim sistemima. Prve S-400 treba da dobijemo već polovinom jula - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je posebno naglasio da odnosi Moskve i Ankare imaju dugoročni karakter.

Amerikanci još nisu odustali od pokušaja da ubijede Tursku da odustane od S-400. Јasno je i njima da će se Turska sa S-400 od njih dodatno osamostaliti i postati značajniji igrač i u regionu i u okvirima NATO, a i da može postati značajan kupac ruskog naoružanja i vojnih tehnologija.

Vašington ne želi da išta od toga dozvoli, ali ne zna kako da to učini, a već je poluzvanično najavio tri paketa sankcija protiv Turske.

Erdogan je potpuno svjestan svih posljedica i – uprkos tome – ne odustaje od S-400 i još Donaldu Tramp maše ispred nosa dugoročnim odnosima sa Rusijom.

Izvor: sveosrpskoj.com