latinica  ћирилица
21/06/2019 |  09:25 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Dodik: Biblioteka u Minsku veličanstveno zdanje nacionalne baštine (FOTO)

Nacionalna biblioteka u Minsku je veličanstveno zdanje nacionalne baštine, napisao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u knjizi u koju se tradicionalno upisuju visoki zvaničnici koji su posjetili ovu instituciju.

- Impresioniran sam Bjelorusijom i Minskom, a vaša Nacionlana biblioteka je veliki hram pisane riječe i kulture. Ovo impozantno izdanje, kao i deset miliona dokumenata pohranjenih ovdje govore o značaju ovog kulturnog zdanja za bjeloruske i slovenske narode - napisao je Dodik u knjizi visokih zvaničnika.

Dodik se upisao u Knjigu visokih zvaničnika (Foto: RTRS)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio je da narod koji ima ovakva kulturna zdanja ima i svoju budućnost.

Dodik je danas posjetio i fabriku "MAZ" u Minsku, a u večerenjim časovima Dodik, zajedno sa svim gostima, sastaće se ponovo sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, nakon čega će prisustvovati svečanom otvaranju Evropskih sportskih igara.

Dodik posjetio fabriku "MAZ"

Podjećamo, Dodik, koji boravi u trodnevnoj posjeti Bjelorusiji, posjetio je danas Nacionalnu biblioteku u Minsku, koja je po broju knjiga jedna od najvećih u Evropi, i razgovarao sa rukovodstvom ove kulturne institucije.

Tom prilikom Dodik je Nacionalnoj biblioteci u Minsku poklonio knjigu "Srpska, zemlja impresija".

Nacionalna biblioteka Belorusije osnovana je 15. septembra 1922. godine. U njoj se nalazi najveća zbirka bjeloruskih štampanih materijala i to je treća biblioteka na svijetu po zbirci knjiga na ruskom jeziku.

Bjeloruska Nacionalna biblioteka je glavni informacioni i kulturni centar zemlje. Sadrži zbirku više od devet miliona primjeraka različitih medija. Generisana je zbirka bibliografskih, grafičkih, tekstualnih, zvučnih i jezičnih baza podataka, a u nju je uključeno više od dva miliona snimljenih zapisa.

Osim što je funkcionalna, Nacionalna biblioteka je i atrakcija grada Minska.
Smještena je u zgradi moderne arhitekture koja je visoka 72 metra i ima 22 sprata. Na vrhu zgrade je opservatorija iz koje se može posmatrati cijeli Minsk.

Zgrada se nalazi u parku na obali rijeke. Prostor ispred biblioteke koristi se za mnoge javne koncerte i izložbe. S obzirom na to da je pokrivena staklenim panelima tokom dana svijetli kao dijamant, a posebno zanimljivo izgleda noću, kada je najprepoznatljivije zdanje u gradu.

Povezane vijesti:

Dodik nastavlja posjetu Bjelorusiji; Prisustvuje otvaranju Evropskih sportskih igara

Dodik u Bjelorusiji sa Lukašenkom razgovarao o saradnji dvije zemlje

Lukašenko: Dodikova posjeta značajna za razvoj odnosa