latinica  ћирилица
21/06/2019 |  12:12 | Autor: TANЈUG

U Srbiji putarine povećane za 12 odsto

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je danas prijedlog izmjena Zakona o korišćenju javnih dobara kojima se cijena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto, kao i prijedlog zakona kojim se omogućava početak izgradnje Moravskog koridora.
Autoput - Foto: RTRS
AutoputFoto: RTRS

Milena Tadić iz Ministarstva finansija kazala je na Odboru za finansije da se cijena putarine povećava kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva.

Ona je napomenila da se izmjenama Zakona o korišćenju javnih dobara djelimično postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbijedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje autoputeva.

Miodrag Poledica iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da se predloženim zakonom o izgradnji Moravskog koridora obezbijeđuje pravni osnov za realizuju tog projekta imajući u vidu da je projektno-tehničko dokumentaciju "prilično spremna".

On je dodao da je eksproprijacija zemljišta od Pojata do Kruševca u završnoj fazi i da je sada neophodno da se izabere strateški partner i finansijska sredstva kako bi se krenulo u izgradnju.

Ukazuje da se Moravskim koridorom povezuje pola miliona stanovnika i da je dugačak 110 kilometara.

- Ovaj koridor je podeljen na tri veće deonice, prva je od Pojata do Kruševca, dužine oko 26,5 km, srednja deonica koja je i najkompleksnija se proteže od Kruševca do Adrana, a treća je od Adrana do preljine dužine 30,6 kilometara - istakao je Poledica.