latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:17 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

Na pomolu rješenje za formiranje Savjeta ministara?

Dan nakon posjete Miroslava Lajčaka BiH, potvrđuju se optimistične najave slovačkog diplomate da je u razgovorima sa bh. političkim liderima pronađena formula na osnovu koje će vrlo brzo biti formiran Savjet ministara.

Prvi je juče lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao da će se to desiti u narednih sedam do osam dana, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas bio još konkretniji, otkrivši ko će i koliko popustiti da bi se dobila izvršna vlast BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik nešto uzdržaniji, poručio je da su dosadašnja uslovljavanja u vezi sa formiranjem Savjeta ministara nepotrebna i štetna po BiH.

Zagolicao je slovački diplomata maštu javnosti izjavom o formuli za kompletiranje vlasti na nivou BiH.

U situaciji kada SDA ultimativno uslovljava novi Savjet ministara nastavkom NATO integracija, a SNSD odlučno istrajava na vojnoj neutralnosti, dok se HDZ BiH grčevito bori za izmjene Izbornog zakona, s nestrpljenjem se iščekivalo objašnjenje, ko je odustao od svojih stavova.

- Niko ništa nije odustao, svi su po svom i tu treba naći srednje rješenje. Srednje rješenje je slanje godišnjih planova onako kao je to određeno zakonom i strategijama i zadovoljiti srpsku stranu time da nema članstva u NATO bez novih odluka Predsjedništva, eventualno referenduma u BiH - rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Naslućivalo se i ranije da je Izetbegović spreman na kompromis sa srpskom stranom što se tumači učestalim posjetama američkih zvaničnika BiH. Čak je, i uvijek ratoborni Komšić, spustio gard, rekavši da razumije političke predstavnike iz Srpske da ne žele u NATO, ipak i jedan i drugi istrajavaju na slanju tzv. Godišnjeg nacionalnog plana za NATO.

Bilo kakva uslovljanja su kontraproduktivna, odgovara Dodik.

- Trebalo je od početka formirati Savjet ministara i nastaviti se baviti pitanjima, pa i onima koja guraju Bošnjaci tj. pitanjima vezano za NATO. Naš pristup je jednostavn, želimo da to uradimo što prije moguće, ali se nećemo puno truditi, jer ako njima nije stalo do BiH, nije ni nama, valjda su razumjeli o čemu su radi - jasan je Dodik.

Dodik nije konkretno odgovorio na Izetbegoviću ponudu da se pošalje GNP za NATO, a kao kompromis da se srpskoj strani ponudi referendum o članstvu u NATO-u ali u BiH, a ne u Srpskoj što umanjuje šanse da uspije, već je samo izrazio spremnost da nastavi dogovore o Savjetu ministara na bazi poznatih stavova iz Srpske.

- Sigurno je da će pronaći način da nađu rješenje koje će da zadovolji njih, isto tako koje će moći prezentovati birača da ne ispadne da je bilo ko od njih nešto previše izgubio, već da su svi dobili. Vjerujem da će se mnoge stvari dešavati iza zatvorenih vrata - istakla je Ivana Marić, politički analitičar iz Sarajeva.

Ranije su lideri SDA, SNDS-a i HDZ-a BiH već dogovorili raspodjelu fotelja u SM BiH tako što bi svakom narodu pripala po tri resora, s tim što bi Srbin bio predsjedavajući. Od deset zamjeničkih ministarskih pozicija, SDA i njeni partneri dobili bi četiri, HDZ BiH i SNSD po tri mjesta.