latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:50 ⇒ 22/06/2019 | 07:56 | Autor: RTRS

Tegeltija: Tužiću sve medije i političare, koji su me diskreditovali!

Јednoglasno usvojenim aktom Visoki sudski i tužilački savjet odgovorio je na kritike koje su im u otvorenom pismu krajem maja uputile misije OEBS-a i Evropske unije, te ambasada SAD u BiH. Zakonodavnu vlast u BiH pozvali su da što prije donese novi zakon o VSTS-u. A predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija najavljuje tužbe protiv medija i političara koji su proteklih dana iznosili neistine o njegovoj umiješanosti u koruptivne radnje.

Јednomjesečna javna satanizacija Milana Tegeltije u kojoj su se utrkivali nedokazani "revolucionari" i neprofesionalni "pravdoljupci".

Medijski bombastični, disciplinski i krivični "progon" i istrage! I nakon što, kreatorima, nisu donijeli željene rezultate, Tegeltija je odlučio da uzvrati udarac. Sa svojim pravnim timom, kao građanin, a ne kao predsjednik VSTS-a podnijeće tužbe za klevetu, prijave i disciplinske prijave.

- Zajedno sa mojim pravnim timom biće preduzeta opsežna pravna akcija koja podrazumijeva podnošenje građanskih tužbi za klevetu protiv svih medijskih kuća i pojedinačno novinara, političara i drugih osoba koji su svojim izjavama u javnosti iznijeli ili prenijeli netačne tvrdnje iz kojih proizilazi da sam počinio bilo kakvu koruptivnu radnju - rekao je Tegeltija.

Tužbe "idu" i put Njemačke – protiv tamošnjeg medija i novinara, iz istog razloga.

Prijava u Strazbur, predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava, protiv sudije iz BiH Farisa Vehabovića, koji se javnim istupima direktno umiješao u postupak. A disciplinske prijave protiv nosilaca pravosudnih funkcija, koji su se suprotno kodeksu sudijske etike, različitim "sugestijama" bh. Tužilaštvu direktno upleli u aktivni krivični postupak.

I ne plaši se, kaže Tegeltija, da će biti ponovo "satanizovan" kako guši medijske slobode i novinarska prava, jer mu to nikako nije namjera.

- Novinari imaju prava, no ni novinari nisu izvan zakona. Često svjedočimo prekoračenju onoga na što novinari imaju pravo - kaže Tegeltija.

I dok je Tegeltija najavljivao, na zakonima zasnovanu borbu za lični i profesionalni integritet i dignitet, uvjeren da će istina i motivi "ugledati svjetlo dana", Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a registrovala je novi predmet.

Ovaj put protiv bivšeg glavnog tužioca Kantona Sarajevo, i aktuelnog sudije Suda BiH Dalide Burzić.

Navodno je Burzićeva od kantonalnih tužilaca tražila da mijenjaju pravne kvalifikacije pojedinih krivičnih djela, da određene osobe ne hapse i slično. Predmet je registrovan ponovo na osnovu medijskih natpisa – istog on lajn sarajevskog magazina, i istog "novinara-istraživača" koji je "konstruisao" i Tegeltijin "slučaj"!

I prije njega, već zaboravljeni slučaj "Selefije" u kojem su isti autori tvrdili kako hrvatska SOA ni manje ni više već "viber prepiskama" vrbuje i naoružava bh. državljane. I isti bh. bezbjednjaci se "zaklinjali" kako će "podastrijeti" dokaze. Mjeseci su, međutim, prošli, a dokaza nema!