latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:58 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Masovno trovanje hranom u jednoj dobojskoj piceriji

U Doboju - trovanje hranom. Devetnaest osoba zatražilo je medicinsku pomoć, 15 ih je zadržano na liječenju u Bolnici "Sveti apostol Luka". Kod dva lica, potvrđeno je da je riječ o salmoneli, bakteriji koja se najčešće javlja u ljetnim mjesecima. Za ostale pacijente, još se čekaju rezultati analize. Svi su konzumirali hranu u istom ugostiteljkom objektu, koji je privremeno zatvoren.

Tri dana u dobojsku bolnicu pristižu pacijenti sa istim simptomima - crijevnih bolesti.

Uzimanjem anamneze, utvrđeno je da su svi jeli u jednoj dobojskoj piceriji. Neki od njih, nakon terapije, pušteni su sa bolničkog liječenja.

- Kod njih je izolovana salmonela, imali su iste simptome, povraćanje, proljev, povišena temperatura, bolovi u stomaku. Riječ je o srednje teškim slučajevima, a za sada nema dodatnih komplikacija - rekla je Svjetlana Adžić, načelnica Službe za infektologiju u bolnici Sveti apostol Luka, Doboj.

Kako saznajemo, riječ je, uglavnom, o radnicima jedne firme koji su u piceriji imali plaćen obrok.

U tom ugostiteljskom objektu odmah je izvršen vandredni inspekcijski pregled, tokom kojeg, vlasnik objekta, ispektorima nije na uvid pokazao sanitarne knjižice za pet radnika. Zbog toga su radnici upućeni na sanitarni pregled.

- Za potrebe analize i super analize inspektoru su uzeli uzorke jaja za koja vlasnik nije mogao dokazati porijeklo, majoneze i pilećeg mesa koje se ne dovodi u direktnu vezu sa trovanjem, s obzirom da se radi o novoj neotvorenoj pošiljci. Odmah po završetku kontrole restoran je zatvoren. Po dobijanju rezultata laboratorijske analize inspekcijski postupak će biti nastavljen - navedeno je u saopštenju Inspektorata Republike Srpske.

U ljetnom periodu bakterijsko trovanje hranom češće je nego inače. Prije svega zbog viših temperatura, ali i zbog učestalije upotrebe visokorizičnih, lako kvarljivih namirnica, poput mlijeka, jaja i njihovih prerađevina.

- Što se tiče trovanja salmonelom, simptomi ljudi nastaju u roku od 30 minuta, ali može da traje i u roku od 24, 48 pa do 72 sata nakon konzumiranja zagađene hrane. Simptomi zavise od zagađene koncentracije prisutnih bakterija. To su povraćanje, učestali proljev, može da ga prati i povišena temperatura - pojasnila je Vesna Petković sa Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vijest o masovnom trovanju hranom stiže i iz Srbije. Zbog stomačnih tegoba 19 srednjoškolaca iz Nove Varoši zadržano je na bolničkom lečenju u Prijepolju i Užicu.

Djeca su, kako navode mediji, jela hranu iz objekta u blizini škole. Sanitarna inspekcija zatvorila je objekat, a užički Zavod za javno zdravlje utvrdiće uzrok trovanja dece.