latinica  ћирилица
22/06/2019 |  09:54 ⇒ 10:15 | Autor: SRNA

Đurić: Priština veoma nervozna zbog uspjeha Srbije

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da neko u Prištini ima strah od Srbije, koja nastavlja sa razvojem i napretkom, i da zato žele da je zaustave podmećući klipove u politički proces.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

- S druge strane, na Kosovu i Metohiji imate za više od jedne četvrtine niže plate, ekonomsku besperspektivnost i strah od jačanja Srbije. Zato žele da nas zaustave podmećući klipove u politički proces - rekao je Đurić za RTS.

Povodom izjava pojedinih američkih analitičara da bi SAD trebalo da se značajnije uključe u proces pregovora, Đurić kaže da Priština polaže velike nade da, možda nekako, popravi svoju poziciju trčeći od jedne do druge zapadne države i sponzora.

- Činjenica je da sa ovako neodgovornim ponašanjem kada su u pitanju takse, oni ne nailaze na simpatije i podršku, barem javnu, čak ni kod tradicionalnih saveznika i prijatelja - rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, čak i tradicionalni saveznici i prijatelji Prištine ne mogu baš javno da kažu da je sjajno što su uveli takse na srpsku robu, zato što se zna da je to protiv principa slobodne trgovine.

Odgovarajući na pitanje da li će, ako se u razgovore o Kosovu i Metohiji uključi Amerika, Srbija tražiti da se uključi i Rusija, Đurić je rekao da se Srbija zalaže za izbalansiran način vođenja razgovora.

On je rekao da se pitanje Kosova i Metohije ne može rješavati bez učešća Srbije, kao ni bez Rusije.

Đurić je rekao da se ništa konstruktivno nije moglo čuti na radnom pripremnom sastanaku u Berlinu, na kojem je trebalo da se razgovara o stvaranju preduslova za održavanje samita u Parizu, i da se prištinska delegacija ponašala neodgovorno, što je bio jedan od razloga otkazivanja tog samita.

- Predstavnici Prištine su se ponašali prema domaćinu bahato, a srska strana se ponašala odgovorno prema sebi i svojim građanima. To govori da su se i na pripremnom sastanku predstavnici Prištine ponašali na neodgovran način i da oni ne žele da dijaloga bude - rekao je Đurić.

Na pitanje da li to pokazuje nemoć Evrope da posreduje u ovom dijalogu, Đurić je rekao da se, nažalost, pokazuje nemoć da se omogući sporovođenje onoga što je davno dogovoreno.

"Svi su mogli prethodnih dana da vide da se Srbija ponaša na ozbiljan i odgovoran način, da poštuje svoju riječ, da nastoji da iznađe neku vrstu rješenja - naveo je Đurić.