latinica  ћирилица
22/06/2019 |  11:12 | Autor: SRNA

Јoš niko nije odgovarao za kidnapovanje srpskih rudara u "Belaćevcu"

Danas se navršava 21 godina od kako su pripadnici terorističke OVK oteli devet srpskih rudara površinskog kopa "Belaćevac" iz autobusa kojim su se prevozili na posao i od tada im se gubi svaki trag.
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica - Foto: ilustracija
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih licaFoto: ilustracija

Oteti su Dušan, Pero i Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić. O njihovoj sudbini do danas nema nikakvih informacija.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Јugoslavije /Srpska koordinacija/ podsjeća da do danas niko nije odgovarao za kidnapovanje srpskih rudara, kao ni za brojne druge ratne zločine nad Srbima.

Rudari nisu bili zarobljeni u ratnim dejstvima, jer tih dejstava tada nije ni bilo, niti su bili naoružani, već su kidnapovani sa svojih radnih mjesta samo zato što su bili Srbi.

Kidnapovanje rudara sa kopa "Belaćevac" prvo je u nizu masovnih kidnapovanja Srba na Kosovu i Metohiji, koje su počinili pripadnici terorističke OVK, koja su uslijedila tokom naredne dvije i po godine.

U saopštenju se napominje da je kidnapovano oko 1.000 Srba, a o sudbini njih 532 se još uvijek ništa ne zna.

Koordinacija podsjeća da su, nakon donošenja Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i stavljanja teritorije Kosova i Metohije pod upravu UN, porodice žrtava došle do saznanja da se posmrtni ostaci kidnapovanih najverovatnije nalaze u jami Žilivode na teritoriji opštine Vučitrn.

Nakon višegodišnje borbe porodica žrtava, pripadnici Euleks započeli su istraživanje ove lokacije tokom 2010. godine. Јula 2012. godine, iz nerazjašnjenih razloga jamu Žilivode je zahvatio požar, koji je trajao danima, a već 2. avgusta iste godine misija Euleks je saopštila da na ovoj lokaciji "ljudski ostaci nisu pronađeni".

Iz Srpske koordinacije navode da nikada neće prestati da traže istinu i pravdu za otete i ubijene Srbe na Kosovu i Metohiji.

Ova organizacija ukazuje na odgovornost Euleksa i drugih međunarodnih misija nadležnih za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji.