latinica  ћирилица
22/06/2019 |  11:14 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Služen parastos za 99 poginulih srpskih boraca

Na Spomen-obilježju u Kasindolu, u opštini Istočna Ilidža, danas je u okviru obilježavanja "Dana Kasindolskog bataljona" služen parastos za 99 poginulih pripadnika ovog bataljona.

Duško Tomić, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, napomenuo je da je Kasindolski bataljon ispisao svijetlu istoriju srpskog naroda za njegovu slobodu, sačuvao prostor, te da protiv nekoliko puta većeg neprijatelja nije izgubio ni milimetar svoje teritorije.

Tomić je istakao da se prošli odbrambeno-otadžbinski rat može upisati u istoriju kao jedan od ratova u kojima se srpski narod nije podijelo iako su to pokušavali na razne načine, ali je iskazano jedinstvo dovelo je do toga da danas postoji Republika Srpska.

On je ocijenio i da pojedini i danas pokušavaju da kažu da su bolji borci sa ove ili one strane.

- Svi su bili dobri borci, jedinstvo treba da zadržimo, da obilježavamo te datume i da o porodicama poginulih boraca i vojnim invalidima vodimo računa - rekao je Tomić.

On je napomenuo da su Vlada Republike Srpske, ali i Milorad Dodik, koji ima dobar osjećaj za borce, učinili velike pomake za boračku populaciju što treba nastaviti, jer nikada nije dovoljno za one koji su dali svoje živote i za porodice poginulih boraca.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević smatra da se svi pripadnici bataljona i jedinica u sklopu Sarajevsko-romanijskog korpusa mogu proglasiti herojima.

Dragičević je istakao da je obišao sva stratišta oko Sarajeva i vidio koliko je ljudi ubijeno, a da se zločinci još ne izvode pred lice pravde.

On je poručio da se mora čuvati sjećanje na poginule borce koji su ugradili svoje živote u stvaranje Republike Srpske.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Slobodan Maunaga istakao je da je malo mjesto kao što je Kasindo dalo 99 žrtava, što ne smije biti zaboravljeno već se mora prenositi na generacije.

Pored Tomića i Dragičevića, vijence i cvijeće na spomen-obilježje sa uklesanim imenima 99 srpskih boraca položili su predstavnici Boračke organizacije "Ilidžanski borac", predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, predstavnici Boračke organizacije opštine Trnovo, predstavnici Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i Udruženja veterana Vojne policije i porodice poginulih boraca.

Iz ovog bataljona poginulo je 99 vojnika, a sa borcima Prve i Druge sarajevske brigade i Oklopne jedinice na ratištima od Olova do Treskavice život je dalo više od 130 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Nakon parastosa priređen je prijem za porodice poginulih boraca.

U okviru obilježavanja manifestacije "Dani Kasindolskog bataljona" proteklih dana održana su brojna kulturno-sportska dešavanja, među kojima je memorijalni turnir u malom fudbalu "Boško Vujadin" u znak sjećanja na komandanta Interventnog voda Kasindolskog bataljona.