latinica  ћирилица
22/06/2019 |  18:59 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Kasindo: Parastos poginulim pripadnicima VRS

Kod Spomen obilježja u naselju Kasindo u Istočnoj Ilidži služen je parastos za poginule pripadnike Kasindolskog bataljona Vojske Republike Srpske. Јedinica je ratovala na širem području Sarajeva, od Treskavice do Olova. Tokom Odbrambeno - otadžbinskog rata poginulo je 99, a ranjeno 60 njenih pripadnika.

Vijence su položili i izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH koji su poručili da se mora očuvati sjećanje na sve poginule borce koji su život ugradili u temelje Republike Srpske.

Јelisavka Vasiljević drhtavim glasom govori o sinu jedincu. Branko nije imao ni 19 godina kada je kao pripadnik Kasindolskog bataljona VRS poginuo na Igmanu u ljeto 1993. godine.

- Živjeti moramo i dalje, šta drugo. Suprug i ja smo sami. Sin nije imao ni punih 19 godina kada je nastradao ali nismo mi jedina porodica koja je nekoga izgubila - priča Vasiljevićeva.

Očuvanje uspomene na ratna djela poginulih pripadnika Kasindolskog bataljona i briga o njihovim porodicama trajna je obaveza njihovih saboraca, ali i vlasti.

- Sem Kasindolskog bataljona borci iz Kasindola bili su u drugim jedinicama, sem položaja oko Kasindola išli su i na druga ratišta, tako da je za malo mjesto 99 žrtava veliki broj, ne smijemo ih zaboravati i obavezni smo djeci prenositi o njihovim zaslugama - kaže Slobodan Maunaga, predsjednik Boračke organizacije "Ilidžanski borac".

Odajući počast poginulim borcima, izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva pozvali su na jedinstvo i slogu među Srbima, kakvi su vladali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Zasluga tih ljudi koji su poguinuli jeste da dođemo ovdje, molitveno se poklonimo njihovim sjednima, zapalimo svijeće, položimo cvijeće i kažemo im hvala jer su ugradili život u Republiku Srpsku - ističe Miladin Dragičević, izaslanik predsjednice Republike Srpske.

Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH naglasio je da je Kasindolski bataljon jedan od onih koji je ispisao svijetle stranice istorije u odbrani svog naroda, obišao sva ratišta, sačuvao prostor i protiv nekoliko puta većeg neprijatelja.

On je naveo da ovaj bataljon nije izgubio nijednog milimetra teritorije i istakao obavezu da se zajedno sjećamo tih dana rata.

Sjećanje na njihovu žrtvu i upoznavanje mladih sa ratnim putem jedinice čuva se kroz Kulturno-sportsku manifestaciju "Dan Kasindolskog bataljona" koja se u kontinuitetu održava posljednjih 19 godina.