latinica  ћирилица
23/06/2019 |  08:08 ⇒ 16:46 | Autor: novosti.rs

Vaterpolisti Srbije protiv Hrvatske za kartu za Tokio

Vaterpolo tim Srbije, u polufinalu završnog turnira Svjetske lige na Tašmajdanu" nadigrao je Australiju sa 16:11 (6:2, 3:2, 2:3, 5:4) i danas (16.45) će se u finalu sa "barakudama" boriti ne samo za zlato i ček od 100.000 dolara, već i za kartu za Tokio.
Srbija - vaterpolo (Foto: twitter.com/lenaquatics) -
Srbija - vaterpolo (Foto: twitter.com/lenaquatics)

Prije četiri dana u grupi B olimpijski i evropski šampion savladao je svjetskog prvaka sa 11:10.

- Prve dvije četvrtine odigrali smo odlično. Poslije je došlo do opuštanja, možda i zbog rezultata, jer smo vjerovatno pomislili da smo već u finalu. Možemo biti zadovoljni većim dijelom utakmice, osim pada od polovine treće do polovine četvrte četvrtine. Imali smo izuzetan napad, bili smo kreativni, raspucani. Ako malo bolje igramo u finalu, imaćemo velike šanse. Hrvatska pripada samom svjetskom vrhu i biće to veliki duel - naglasio je Andrija Prlainović.

Olimpijski i evropski šampioni su krenuli silovito i prvu četvrtinu odigrali za udžbenike. Puleni Dejana Savića bili su izvanredni u odbrani i eksplozivni u napadu. Srbima je u tim trenucima sve polazilo za rukom, već u trećem minutu su golovima Filipovića, Mandića i Vica vodili sa 3:0. Delfini nisu smanjivali gas, već su nastavili da "dave" Australijance i brzo stigli i do 6:1, a na poluvrijeme su otišli sa 9:4. 

- Poremetio nam se malo bioritam, jer smo iz noćnog termina uskočili u dnevni, na plus 30 stepeni. Mislim da smo čak iznenađujuće dobro otvorili utakmicu. Poslije je došlo do pada koncetracije, mislim da nam je sunce uzelo dosta energije. Ipak, uspjeli smo individualnim kvalitetom da se održimo. Opet igramo sa Hrvatima, a ako želimo da pobijedimo moramo da odigramo ceijlu utakmicu u istom ritmu - istakao je Miloš Ćuk.

Kada se mnogima na tribinama učinilo da je sve riješeno, Australijanci su se uzdigli i opasno priprijetili, jer su tri minuta prije kraja smanjili na 13:11. Zlatni momci su uspjeli da sačuvaju mirnoću, Filipović je na vrijeme pogodio za 14:11, a Nikola Јakšić i Strahinja Rašović su u finišu meča zapečatili sudbinu Australijanaca.

- Izgleda da smo izgubili snagu u finišu. Oni su veoma spremna ekipa, nikad se ne predaju i na tome im svaka čast. Bili smo mnogo kvalitetniji, a danas nas ponovo čeka duel sa Hrvatima. Posljednjih godina imamo problema s njima. Iako imamo bolju igru, ne možemo da dođemo do punog izražaja, teško koristimo i igrača više. Na taj segment moramo posebno da obratimo pažnju u finalu - primijetio je Duško Pijetlović.