latinica  ћирилица
23/06/2019 |  11:22 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Aleksi Perušinoviću za sklapanje Rubikove kocke potrebno tek nekoliko sekundi (FOTO)

Rubikova kocka jedna je od najprodavanijih i ujedno najintrigantnija igračka na svijetu. Samo šest odsto ljudi na planeti je može složiti, a mnogima je potrebno i nekoliko sati.

Ne i trinaestogodišnjem Aleksi Perušinoviću iz Šekovića kojem je za sklapanje Rubikove kocke potrebno tek nekoliko sekundi.

Na Otvorenom prvenstvu u slaganju Rubikove kocke koje je održano u najvećem gradu Srpske , Aleksa je osvojio dvije zlatne medalje i oborio tri nacionalna rekorda u disciplinama "skjub" i "piramida" i potvrdio da je riječ o velikom talentu.

- Prosječno vrijeme za skjub je šest sekundi i šest stotinki, a najbolje vrijeme je četiri sekunde i dvadeset osam stotinki, za piramidu pet sekundi i četrdeset prosjek - rekao je Aleksa.

Foto: RTRS

Njegovo interesovanje za Rubikovu kocku počelo je prije pet godina i od tada je ova igračka sastavni dio njegovog odrastanja i najomiljenija sporedna stvar.

- Prvi put sam se zainteresovao da slažem Rubikovu kocku kada sam bio na moru sa roditeljima prije pet godina. Tu je bila jedna igra u kojoj su pecale patke i za određeni broj bodova se dobije neka igračka i ja sam dobio Rubikovu kocku - prisjetio se Aleksa.

Osim vremena, strpljenja i nadasve volje, za slaganje Rubikove kocke, prije svega potrebno je proučiti algoritme za slaganje, ističe Aleksa.

Foto: RTRS

- Treba da se nauči što više algoritama, da se izvježba krstić da se slaže na donjoj strani. To veoma pomaže prilikom slaganja, da se nauči malo naprednija metoda si fopi i da se ubacuju poslije ivice odjednom i na kraju se složi zadnji sloj - kaže Aleksa.

Velika želja mladog talenta i odličnog učenika je da nadmaši sopstvene rezultate i na najbolji način na međunarodnom nivou predstavlja rodni kraj i Republiku Srpsku.