latinica  ћирилица
23/06/2019 |  12:27 ⇒ 15:01 | Autor: SRNA

Savčić: Operacija "Koridor" temelj Srpske

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je da je operacija "Koridora života" imala istorijski značaj, jer je napravila osnovni temelj za formiranje Republike Srpske.

- Sve je poslije bilo lakše... Nismo bili sami i imali smo na koga se osloniti u vođenju rata - rekao je Savčić novinarima na Dugoj Njivi kod Modriče gdje je danas prisustvovao obilježavanju 27 godina od probijanja "Koridora".

Savčić je podsjetio da je "Koridor" bio prva operacija Vojske Republike Srpske /VRS/ i vojni proboj iz operativnog okruženja, jer je vladala potpuna blokada zapadne Krajine i Republike Srpske Krajine.

"Nedostajali su svi resursi za normalan život, od lijekova, hrane, kiseonika do goriva. Morali smo izvesti ovu operaciju da povežemo naše teritorije i povežemo se sa Srbijom. To je VRS dobro isplanirala i koridor je bio probijen", rekao je Savčić.

On je dodao da treba iskazati poštovanje svim učesnicima ove operacije, posebno poginulima, te da i danas treba voditi računa o borcima VRS i SAO Krajine koji su učestvovali u proboju koridora.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i RSK sa ostalim djelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i RSK.

U akciji "Koridor 92", koja je označena kao sudbonosna, poginulo je 413 srpskih boraca - 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je ranjeno 1.505 boraca.