latinica  ћирилица
23/06/2019 |  15:18 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

U Lijevče polju ratari počeli žetvu ječma

U Lijevče polju ratari su počeli žetvu ječma. Prinosi su u prosjeku oko 4,5 tone po hektaru. Na parcelama gdje je primjenjena kompletna agrotehnika su i do sedam tona. Ratari koji su podsticajna sredstva iskoristili za nabavku sistema za navodnjavanje i savremenu mehanizaciju poslije žetve započeli su sjetvu kukuruza.

Kiša koji ovih dana pada ratare ometa tokom žetve.

Na parcelama gdje nije primjenjena kompletna agrotehnika prinosi su prosječni. Slična situacija bi mogla biti i za vrijeme žetve pšenice.

- Žetva će se ove godine teško odvijati zbog puno padavina, jer je kiša najgora za pšenicu i preostala žita - kaže Slavko Vasiljević, poljoprivrednik iz gradiškog sela Rogolji.

Na parcelama gdje su na vrijeme primjenjeni svi zaštitni tretmani prinosi su znatno viši.

- Prva iskustva su fantastična, prinos je sedam tona možda i veći, znaćemo to večeras kad požanjemo cijelu njivu - navodi Darko Sekimić, zemljoradnik iz laktaškog sela Kosjerovo.

U Kosjerovu već nekoliko godina poslije žetve ječma kreće se u sjetvu kukuruza čime u sezoni ostvaruju dvije žetve na istoj parceli.

- Sijemo grupu 200 kukuruza. Zemljište je vlažno i biće ga malo teže pripremiti ali sjeme ulazi u vlagu i već sam jednu njivu posijao gdje je bila djetelina, kukuruz je nikako za četiri dana - dodaje Sekimić.

Ratari u Gradišci, Srpcu i Laktašima ječmom su zasijali oko 2.020 hektara.

Sa dvije žetve u sezoni proizvodnja postaje rentabilnija a ratari konkurentniji na tržištu.