latinica  ћирилица
23/06/2019 |  16:11 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Ispraćena djeca na Kosmet (FOTO)

U Višegradu je organizovan centralni ispraćaj više od 1.000 djece i nastavnika sa Kosova i Metohije, koji su boravili u sedmodnevnoj posjeti Republici Srpskoj. Riječ je o projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" koji već godinama provodi Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, uz podršku Vlade Srpske.

Suze u očima mališana i nastavnika sa Kosova i Metohije ali i njihovih domaćina iz Srpske.

Bilo je teško oprostiti se nakon sedam dana druženja, sklapanja novih prijateljstava. Kažu nezaboravno iskustvo koje će pamtiti cijeli život.

- Proteklih sedam dana bio sam u Brčkom, tamo sam se proveo lijepo. Svaki dan novo upoznavanje, mnogo poklona sam dobio i drugari su bili sjajni prema meni - priča Stefan Mićalović, iz mjesta Babin Most-Obilić.

I nastavnicima koji su došli u pratnju djeci sa Kosmeta ovo je bio predivan boravak u Srpskoj.

- Bili smo u Han Pijesku, dobro smo se proveli, hvala domaćinima na lijepom gostoprimstvu - istakla je Milina Đorđević, profesor razredne nastave Banja - Srbica.

Ispraćena djeca na Kosmet

Mališani su proteklih sedam dana bili smješteni kod svojih vršnjaka u 19 opština i gradova Srpske.

- Opština Višegrad se potrudila da djeci obezbijedi što raznovrsniji program i hvala svima koji su pomogli i dali doprinos da se djeca osjećaju kao kod svoje kuće - naveo je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji poželio je djeci sa Kosmeta srećan put, a domaćinima širom Srpske zahvalio što su otvorili svoja vrata i pružili djeci ono što na Kosovu nemaju, a to je sloboda, toplu ruku i želju za srećnim životom na Kosovu i Metohiji.

Ovo je do sada bio najmasovniji, susret djece sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske.

U proteklih osam godina, u organizaciji Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj boravilo je oko 4.500 učenika i oko 400 prosvjetnih radnika sa Kosova i Metohije.