latinica  ћирилица
23/06/2019 |  17:58 ⇒ 24/06/2019 | 09:02 | Autor: B92

Srbija preko Hrvatske do Tokija! (FOTO)

Vaterpolisti Srbije osvojili su Svjetsku ligu i plasirali se na Olimpijske igre u Tokiju 2020!

"Delfini" su pred 4.000 gledalaca na Tašu savladali Hrvatsku 12:11, golom Filipa Filipovića iz peterca 17 sekundi prije kraja.

Srpski vaterpolisti su gubili 4:1 početkom druge četvrtine, preokreću serijom 5:0, ali Hrvati vraćaju prednost koju održavaju do posljednja tri minuta, kada kapiten Filipović sa tri uzastopna gola donosi trofej srpskom timu.

Filipović je postigao četiri gola u finalu, a najbolje ga je pratio Dušan Mandić sa tri.

Po jedan su dodali Miloš Ćuk, Nikola Јakšić, Andrija Prlainović i Stefan Mitrović, dok je na golu impresivan bio Branislav Mitrović sa devet odbrana.

Hrvatima nije pomogla partija karijere Anta Vukićevića koji je postigao pet golova na Tašu, dva je dao Loren Fatović, a po jedan su postigli Maro Јoković, Ivan Buljubašić, Andro Bušlje i Јosip Vrlić.

Hrvatska je iskoristila tremu Srbije zbog domaćeg trerena i pogocima Buljubašića i Vukićevića povela s 2:0, dok se srpski tim mučio u napadu tokom cijele prve četvrtine.

Meč u vaterpolu Srbija - Hrvatska (Foto: B92/SN)

Izabranici Dejana Savića u par navrata nisu iskoristili igrača više, pogađali su i prečku i stativu, a dobar na golu Hrvatske bio je i Bijač.

Olimpijske šampione je s nule pomjerio Ćuk 18 sekundi prije kraja prve dionice, ali je Јakšić u posljednjem napadu napravio faul za peterac koji je sigurno izveo Јoković (1:3).

Kako je završena prva, tako je počela druga – petercem za Hrvatsku. Siguran je bio Fatović za prednost od 4:1.

Međutim, tada srpski tim pojačava odbranu, za koju Hrvati više nisu imali rješenja, dok su se u napadu razigrali Mandić i Mitrović te uz pomoć Prlainovića prave seriju 5:0 za preokret na 6:4.

Hrvati krajem poluvremena smanjuju zaostatak, a potom opet preuzimaju kontrolu u trećoj dionici, i na krilima sjajnog Vukićevića preokreću na 8:7 pred odlučujući period.

Reprezentacija Srbije u vaterpolu (Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg)

Tada u Beogradu počinje oluja, jaka kiša je "poklopila" Taš, ali se meč nije prekidao.

Srbija je stizala, Hrvatska se vraćala u vođstvo, da bi u posljednja tri minuta odgovornost preuzeo Filipović.

Sa dva gola u nizu preokreće rezultat na 45 sekundi prije kraja, da bi 15 sekundi kasnije Vukičević opet izjednačio (11:11).

Uslijedio je odlučujući napad Srbije, Mitrović sjajno vara Garsiju koji ga faulira s leđa, pa Srbija dobija peterac 17 sekundi prije kraja.

Uprkos provokacijama golmana Hrvatske, Filipović trećim uzastopnim golom donosi Srbiji 12:11, a tačku na meč stavlja sjajna odbrana koja zaustavlja posljednji napad "barakuda".

Treće mjesto na završnom turniru Svjetske lige osvojila je Australija, pobjedom nad Španijom 11:10, dok je petu poziciju zauzela Mađarska trijumfom nad Јapanom 15:13.

Povezane vijesti:

Hrvati oduševljeni gostoprimstvom u Beogradu