latinica  ћирилица
23/06/2019 |  18:49 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

U Maslovarama kod Kotor Varoša održani Vidovdanski dani folklora

U Maslovarama kod Kotor Varoša, danas su održani su Vidovdanski dani folklora i manifestacija "Maslovarska masla".

"Maslovarske masle", koja se održavaju se već 20 godina.

Ovaj događaj mještani gledaju kao na slavu sela, mada je suština ovog događaja da se svi okupe i da se zajedno u crkvi pomole za budućnost i život u selu.

- Mi smo ovdje imali molitvu u to ime, nakon toga tradicionalnu litiju koja je tri puta obišla oko crkve, a potom smo zajedno organizovali ručak - kaže Slobodan Župljanin, organizator manifestacije "Maslovarske masle".

Nebojša Petrušić, kum i domaćin manifestacije "Maslovarske masle" istakao je kako je važno i značajno čuvati običaje i tradiciju.

Drugi dio dana obilježila je manifestacija koja je nešto mlađa ali takođe postaje tradicionalna a to su "Vidovdanski dani folklora" koju organizuje Kulturno-umjetničko društvo "Brio Rudar" Maslovare.

- Danas nam je došlo oko 500 obučene djece, a ima i 60 odraslih i igraćemo ovdje pa ćemo se gore, a onda planiramo da se i takmičimo - ističe Sredo Bogdanić, KUD "Brio Rudar" Maslovare.

Nakon predstavljanja kulturno - umjetničkih društava za sve mještane i goste upriličen je tradicionalni vojnički pasulj i zabava duboko u noć.