latinica  ћирилица
24/06/2019 |  07:32 ⇒ 09:51 | Autor: RTRS

Predsjednica Srpske nastavlja posjetu SAD

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović nastavlja posjetu SAD.
Željka Cvijanović u Americi - Foto: RTRS
Željka Cvijanović u AmericiFoto: RTRS

Predviđeno je da Cvijanovićeva u odvojenim susretima u Vašingtonu razgovara sa predstavnicima institucija SAD.

Cvijanovićeva je u petak, prvog dana posjete, boravila u Atlanti, gdje je sa predstavnicima kompanije En-Si-Ar razgovarala o proširenju saradnje i mogućnostima za povećenje broja zaposlenih u toj firmi u Srpskoj.

Predsjednica Republike posjetila je glavno sjedište En-Si-Ara, gdje su je predstavnici ove kompanije upoznali o novim tehnologijama i proizvodima.

Cvijanovićeva je izrazila je zadovoljstvo da je radom En-Si-Ar-a Banjaluka omogućeno Srpskoj da postane dio globalnog tržišta i da se nađe na listi svjetskih destinacija za softvere, naučne inovacije i tehnologije.

Ona je navela da je saradnja institucija Republike Srpske sa ovom respektabilnom kompanijom omogućila otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje visokoobrazovanog kadra mlađe populacije, sa izvanrednim tehničkim i jezičkim sposobnostima, ali i povećala konkurentnost Srpske u odnosu na okruženje.

Cvijanovićeva je ocijenila da je ulazak kompanije En-Si-Ar na ovdašnje tržište, poruka i drugim kompanijama da je Srpska pogodno mjesto za ulaganje.

Na sastanku je istaknuto da je En-Si-Ar odabrao Banjaluku i Republiku Srpsku kao destinaciju zbog talentovane i stručne radne snage, telekomunikacione infrastrukture, posvećenosti Vlade programu podrške zapošljavanju, te je izraženo uvjerenje da će ovo strateško partnerstvo dati dobre rezultate i u budućnosti.

Kompanija En-Si-Ar, koja u Banjaluci uspješno posluje od 2016. godine i zapošljava oko 300 ljudi, rezultat je pregovora koje je Cvijanovićeva vodila tokom ranijih posjeta SAD, zajedno sa Predstavništvom Republike Srpske u Vašingtonu.

Cvijanovićeva je najavila da će tokom posjete SAD pregovarati o formiranju novog univerziteta u Banjaluci.