latinica  ћирилица
24/06/2019 |  07:57 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Beograd: Poplavljeno 20 vrtića; Na snazi meteoalarm (FOTO/VIDEO)

Nakon što su obilne padavine pogodile sinoć sjeverne, zapadne i centralne dijelove Srbije, šteta je ogromna. Na teritoriji Srbije na snazi su žuti i narandžasti meteoalarm.

RHMZ Srbije je upozorio na lokalnu pojavu jakih pljuskova sa gradom i olujnim vjetrom do utorka.

Najvećih problema bilo je na teritoriji opštine Palilula, tačnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež, javlja RTS. Tamo su na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, aktiviran je i tim za ispumpavanje vode sa pumpama velikog kapaciteta.

Noćas je zasjedao krizni štab Skupštine grada Beograda. Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je poslije obilnih padavina poplavljeno 20 vrtića i da je 6.000 domaćinstava bilo bez struje.

On je rekao da će Sekretarijat za dječju zaštitu raspodijeliti djecu u druge vrtiće dok se objekti ne saniraju.

Naveo da je najugroženija lijeva obala Dunava, gde je palo oko 100 litara kiše za 45 minuta, što je količina koja padne za jedan mjesec na teritoriji Beograda. Poplavljeno je stotine automobila, garaža, podruma, brojni ugostiteljski i uslužni objekti, a ozbiljno su ugroženi i mnogi stanovi u prizemlju.

Poplavljen je i Dom kulture "Studentski grad" na Novom Beogradu.

Na društvenim mrežama građani iz različith dijelova Beograda postavili su snimke poplavljenih ulica, oborenog drveća...

Auto-put u dijelu na Novom Beogradu bio je potpuno poplavljen.

RTS navodi da su pripadnici Sektora za vanredne situacije u Beogradu intervenisali 37 puta i da je iz poplavljenih objekata spaseno 12 osoba.

Zbog obilnih padavina, od sinoć je okretnica tramvaja u bloku 45 pod vodom. Ekipe GSP-a su na terenu i trude se da izvuku pet tramvaja iz potpoljene okretnice.

U naselju Borča iz poplavljenih kuća spaseno je sedam osoba. Tamo je palo najviše kiše po kvadratnom metru - čak 100 litara.

Nevrijeme je zahvatilo i Banat, Zapadnu Srbiju, Šumadiju i druge krajeve zemlje. Grad koji je dostizao veličinu teniske loptice, nanio je štetu voćnjacima i stambenim objektima.

Povezane vijesti:

Beograd: Zbog poplave građani blokirali put

Zbog poplava zatvoren auto-put Beograd - Zagreb

Nevrijeme u Beogradu: Ulice pod vodom, gejziri na saobraćajnicama

Grad se sručio kod Gornjeg Milanovca, vanredna situacija u Čačku