latinica  ћирилица
24/06/2019 |  13:04 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Pisma za Samit tipska, osim za tzv. Kosovo: Dodik Tačija ne smatra predsjednikom (FOTO)

Svim učesnicima Samita procesa saradnje jugoistočne Evrope Predsjedništvo BiH uputilo je pismo istog sadržaja, osim predsjedniku samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju, iz kojeg je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izbacio riječ "predsjednik", kao i naziv tzv. republike.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Sva pisma su tipska, ali je Dodik izmijenio zaglavlje i kraj pisma namijenjenog Tačiju.

Naime, to je potvrđeno i u saopštenju iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u kojem se navodi da su pozivnice sa identičnim sadržajem za učešće na Samitu procesa saradnje jugoistočne Evrope upućene svim učesnicima, te da je riječ je o klasičnoj diplomatskoj korespondenciji.

- Iz pisma koje su objavili pojedini mediji vidljivo je da se Hašim Tači ne tituliše kao predsjednik, niti se Kosovo tituliše kao država, ali je to vrlo /zlo/namjerno propušteno da se istakne. Sva druga pozivna pisma otišla su na adrese predsjednika država - ističe se u saopštenju.

Iz kabineta pojašnjavaju da je pismo, kojim se pozivaju učesnici ovog procesa u Sarajevo, u ime Predsjedništva BiH potpisao Milorad Dodik, jer je on trenutno predsjedavajući i to je obavezan da uradi u ime institucije kojom trenutno predsjedava.

- Kosovo pod fus notom, uz saglasnost svih članica ovog procesa, uključujući i Srbiju i sve druge države koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, učestvuje u Procesu saradnje jugoistočne Evrope od 2014, i o tome nije odluku donosio Milorad Dodik - naglašava se u saopštenju.

Iz kabineta poručuju da je očigledno da je interpretacija ove teme pokrenuta u javnosti zarad pokušaja diskreditacije srpskog člana Predsjedništva BiH, ali činjenice govore drugačije.

 

Iz pisama koja su u našem posjedu, vidljivo je da je na kraju, pored imena, navedeno "predsjednik" (npr. Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije), dok je u pismu Tačiju navedeno samo "Priština" ispod njegovog imena.

Pismo za Aleksandra Vučića (Foto: RTRS)

Pismo, koje počinje i završava obraćanjem predsjedniku države dobili su svi učesnici osim Tačija, između ostalih, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Podsjećamo, iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH saopšteno je da na Samit nije pozvana "Republika Kosovo", koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom.