latinica  ћирилица
24/06/2019 |  13:27 ⇒ 17:00 | Autor: SRNA

Špirić: Delegati iz SNSD-a neće na sjednicu u Sarajevu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je da delegati ovog doma iz SNSD-a neće prisustvovati hitnoj sjednici koju je za danas u Sarajevu sazvao predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Špirić je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da je prva hitna sjednica sazvana mimo procedura koje su predviđene Poslovnikom, te dodao da je uvjeren da sjednica neće ni biti održana.

- Na sastanku delegata iz SNSD-a zaključili smo da nećemo davati legalitet sjednicama koje su sazvane kršenjem Poslovnika - rekao je Špirić.

Špirić je pojasnio da je prekršena odredba Poslovnika u kojoj se navodi da hitna sjednica može biti sazvana na zahtjev najmanje pet delegata ili većine članova Kolegijuma.

- Imamo potpis samo jednog delegata - Asima Sarajlića i, priznaćete, to je kršenje Poslovnika. Ne možemo vani slati osmijeh, a unutra ostavljati čemer. Neće ova zemlja dobiti međunarodni kredibilitet time što ćemo se predstavljati onakvima kakvi nismo. Znam i žao mi je što nije na vrijeme formirana stalna delegacija pri Savjetu Evrope, ali razlozi koji se navode da su hitni bili su hitni i u januaru - napomenuo je Špirić.

On je istakao da je zakonom propisano da, prije imenovanja članova delegacija parlamenta BiH koji učestvuju u parlementarnim skupštinama međunarodnih organizacija ili drugim međunarodnim institucijama, Kolegijum Doma naroda u saradnji sa Kolegijumom Predstavničkog doma utvrđuje koliko članova moraju izabrati oba doma.

- Mi nismo imali razgovore sa Kolegijumom Predstavničkog doma. On nije sazvan i posvećen ovoj temi da bismo mi mogli nastaviti rad. Znam da predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović zna da je ovo kršenje Poslovnika i žao mi je što na ovakav način pokušava da vrši nasilje nad Poslovnikom - rekao je Špirić.

On je dodao da je Izetbegoviću u pisanoj formi ukazao na kršenje Poslovnika, te da je isto učinio i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović.

Špirić je istakao da bi dobro bilo za BiH da dobije delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, ali da je mnogo bitnije da dobije legitimne predstavnike u vlasti.

- Јedini koji bezuslovno traže da se implementiraju izborni rezultati su predstavnici Republike Srpske. Ali mi smo specijalna zemlja u kojoj se traži da potez povuče onaj koji nije vlast. Kako od predsjedavajućeg Savjeta ministara koji još nije imenovan tražiti da povuče bilo koji potez? - upitao je Špirić.

On smatra da se "kupuje vrijeme", ali da mu nije jasno zbog čega se to čini jer je, kako je naveo, Zakon o Savjetu ministara prekršen još od decembra 2018. godine kada je konstituisan Predstavnički dom.

- Kako je moguće da radi Savjet ministra koji ima podršku bivše parlamentarne većine? - zapitao je Špirić, upozorivši da će to dovesti do situcije da nema odgovornosti za vršenje vlasti.

Špirić je u tom pogledu poručio Izetbegoviću da treba da učini sve da pokuša doći do konsezusa kako bi se našlo rješenje koje bi značilo korak naprijed.

- Pošto sam bio učesnik nekih od pregovora za konstituisanje Savjeta ministara, stičem utisak da prije prodne govore jedno, a popodne drugo. Da li je to proizvod njihovih ocjena i procjena? Moja je poruka da za srpski stav ne treba niko da brine, on će uvijek biti jasno saopšten, kao što insistiramo da i hrvatska i bošnjačka strana kažu svoje stavove - rekao je Špirić.

Špirić je posebno izrazio zabrinutost zbog činjenice da su od septembra 2018. do polovine maja ove godine u intstitucije vlasti BiH primljena 584 nova zaposlena.

- To su tri ministarstva po 200 ljudi. To naprosto nije put - rekao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Kada je riječ o aktiviranju Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO-u, Špirić je ponovio da je legalista, podsjetivši na odluku Narodne skuštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

- Odluka o neutralnosti ne znači isključivanje saradnje. Koji će nivo saradnje biti, to će odlučivati institucije vlasti. Moguće je naći formulaciju da se sarađuje i da se poštuje odluka o neutralnosti - zaključio je Špirić.