latinica  ћирилица
24/06/2019 |  16:01 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

DŽomić za Radio Srpske: Јoš nema konačnog mišljenja, crnogorska vlast spinuje javnost

Venecijanska komisija nije pozitivno ocijenila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti i te dezinformacije su spinovanje javnosti. Ovo je u izjavi za Radio Republike Srpske rekao, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske protojerej-stavrofor, Velibor DŽomić.
Velibor DŽomić - Foto: Novosti.rs
Velibor DŽomićFoto: Novosti.rs

On je istakao da crnogorska vlast ovim predloženim zakonom pokušava jednostrano da proknjiži i oduzme crkve i vjerske objekte i da ih prepiše na državu.

Konačni tekst mišljenja Venecijanske komisije trebalo bi da bude objavljen danas.

- Danas se očekuje objavljivanje tog mišljenja, koje je od strane crnogorske Vlade prije par dana označeno kao pozitivno, ali prema našim saznanjima Venecijanska komisija dala je mišljenje, ali koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara - rekao je DŽomić.

On je objasnio da postoji mnogo dokaza i dokumenata da Crna Gora nema prava da oduzima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi

- Tu je, između ostalog, Odluka Blagoveštanske skupštine iz 1868. Tu je i Opšti imovinski zakonik; Proglas kneza Nikole iz 1895. godine i mnogi drugi dokazi i dokumenti, koji govore da nema niko pravo da oduzme crkvenu imovinu i prepiše je na državu - istakao je DŽomić za Radio Republike Srpske,