latinica  ћирилица
24/06/2019 |  17:40 ⇒ 19:18 | Autor: SRNA

Nema sjednice Doma naroda PS BiH bez srpskih i delegata iz HDZ-a

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović konstatovao je da nema kvoruma za održavanje Prve hitne sjednice ovog doma, s obzirom da na sjednicu nije došao niko od delegata iz Kluba Srba, kao ni dovoljan broj delegata iz reda hrvatskog naroda.
Sarajevo-Dom naroda-sjednica - Foto: SRNA
Sarajevo-Dom naroda-sjednicaFoto: SRNA

Od ukupno 15 delegata na sjednicu su došli svih pet bošnjačkih delegata i Zlatko Miletić /DF/ iz Kluba Hrvata, dok niko od hrvatskih delegata iz reda HDZ BiH nije bio prisutan.

Kvorum za održavanje sjednice i odlučivanje čini devet delegata, po tri iz kluba Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Prekidu sjednice prethodila je 15-minutna pauza predviđena Poslovnikom ovog doma kako bi se pokušao obezbijediti kvorum za njeno održavanje.

Izetbegović je rekao da su ga njegovi zamjenici Nikola Špirić i Dragan Čović danas obavijestili da smatraju da je sjednica sazvana mimo Poslovnika, odnodno da je bilo potrebno imati dogovor o sjednici i da je ovo jednostran potez.

- Da nisam sazvao sjednicu u roku od tri dana od dobijanja valjanog zahtjeva, tad bih prekršio Poslovnik - dodao je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić danas je na konferenciji za novinare istakao da je prva hitna sjednica sazvana mimo poslovničkih procedura kojima je predviđeno da hitna sjednica može biti sazvana na zahtjev najmanje pet delegata, a ovaj put je sazvana na zahtjev samo jednog delegata.

- Na sastanku delegata iz SNSD-a zaključili smo da nećemo davati legitimitet sjednicama koje su sazvane kršenjem Poslovnika - rekao je Špirić.

I zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović u dopisu Izetbegoviću takođe je izrazio iznenađenje načinom na koji je inicirao i uputio poziv za sazivanje hitne sjednice Doma naroda.

Na dnevnom redu prve hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bili su imenovanje članova Delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, za šta rok ističe danas, te izbor članova stalnih komisija Doma naroda - Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.