latinica  ћирилица
24/06/2019 |  18:14 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

Bilčaru 14 godina zatvora za ubistvo Milovanovića

Goran Bilčar osuđen je danas u Okružnom sudu u Banjaluci na 14 godina zatvora zbog ubistva 29-godišnjeg Bojana Milovanovića iz Kozarske Dubice.

Ubistvo se dogodilo, nakon tuče više mladića, u oktobru prošle godine u Banjaluci. Zbog učešća u tuči Marko Mihajlović osuđen je na dvije godine zatvora, a Đorđe Borovčanin i Đorđe Đenadija na godinu i po.

Današnja prvostepena presuda sudski je epilog tragedije, u kojoj je ugašen jedan mladi život. Sudsko vijeće potvrdilo je navode optužnice, prema kojoj je Goran Bilčar šrafcigerom ubio Bojana Milovanovića, u tuči koja se dogodila u banjalučkom parku "Kupusište". Prema navodima optužnice, dva puta ga je ubo u vrat, a potom u sljepoočnicu. Porodica ubijenog nije zadovoljna visinom kazne.

- Biti zadovoljan, ne biti zadovoljan to je vrlo teško reći. Nisam zadovoljan ni sa 20 godina, ali šta će biti dalje vidjećemo, mislim da će to ići gore, borićemo se i dalje - rekao je Milan Milovanović, otac ubijenog Bojana.

Bilčarev advokat Branko Ristić nije prisustvovao izricanju presude. Tokom postupka, pokušao je dokazati neuračunljivost svog klijenta uzrokovanu epilepsijom. Sud ovo nije prihvatio, jer nije priložena medicinska dokumentacija koja to dokazuje.

- Ovaj sud ne prihvata mišljenje vještaka Stojakovića o stepenu uračunljivosti optuženog Biličara, a to znači da je optuženi Biličar bio uračunljiv u izvršenju krivičnog djela, kako nalaz vještaka optuženog i potvrđuje - istakla je Snježana Kudrić, predsjednica Sudskog vijeća.

Izricanju presude nije prisustvovao ni branilac Đorđa Đenadije, Milovanovićevog prijatelja koji je sa Đorđem Borovčaninom osuđen na kaznu od godinu i po zatvora, jer nisu ništa uradili da spriječe tuču. Advokat Borovčanina Miljkan Pucar najavljuje žalbu.

- Јer smo nezadovoljni ne samo izrečenom kaznom nego i činjenicom što se tvrdi da je on učestvovao u tuči, a on to nije učestvovao. Nije nanio bilo kakve povrede drugooptuženom - rekao je Pucar.

Drugooptuženi Marko Mihajlović, Bilčarev prijatelj, tokom postupka se sam branio. U presudi je navedeno da se kao otežavajuća okolnost uzima činjenica da je s prvooptuženim, automobilom prolazio pokraj mjesta ubistva, da nije zaustavio auto i pozvao pomoć. Rok za žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske je mjesec dana.