latinica  ћирилица
24/06/2019 |  18:48 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Banjaluka: Nagrade učenicima najboljih likovnih radova

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, uručio je nagrade učenicima najboljih likovnih radova, pristiglih na konkurs raspisan povodom 25 godina od osnivanja parlamenta Sankt Peterburga.

Najbolji radovi biće dio međunarodne izložbe u ovom, nakon Moskve, najvećem ruskom gradu.

Za, prema ocjeni komisije, bajkovitu sliku akrilom na platnu Tamara Mučibabić nagrađena je prvom nagradom predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Prepoznavši njen talenat, na konkurs ju je prijavila nastavnica ruskog jezika.

- Radila sam ga otprilike četiri dana. Slika mi se svidjela jer ja Rusiju gledam kao jednu bajku, tako sam je i nacrtala, sa izložbom kočija. U Rusiji je poznata ta izložba kočija, a sama poveznica Rusije i Republike Srpske jeste pravoslavlje, a crkva je centar pravoslavlja - kaže Tamara.

Ovaj konkurs likovnih radova, proveden je na inicijativu predsjednika Parlamenta Srpske.Najbolji će biti izloženi na međunarodnoj izložbi likovnih radova u Sankt Peterburgu, pristiglih iz država sa kojima ovaj parlament ima prijateljske odnose.

- Do provog jula imamo obavezu da dostavimo parlamentu Sankt Petersburga najbolje radove. Oni će biti izloženi u salonima Marijinih dvorova i to će biti sastavni dio jedne međunarodne izložbe - istakao je Čubrilović.

- Mi smo zadovoljni činjenicom da je konkurs došao u sve škole, osnovne škole Republike Srpske, da je učestvovalo jako mnogo učenika i komisija koju je formirao Republički pedagoški zavod je izabrala najbolje, najbolji su danas ovdje - napomenuo je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Tri prvoplasirana rada nagrađena su novčanim iznosima, dok je 10 radova pohvaljeno i izloženo u holu Narodne skupštine.