latinica  ћирилица
24/06/2019 |  19:07 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Hitna sjednica Doma naroda PS BiH nije održana - nije bilo kvoruma

Niko od delegata iz Kluba Srba i četiri od pet hrvatskih delegata u Domu naroda BiH, nisu se pojavili na hitnoj sjednici, koju je zakazao predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović.

Sjednicu na kojoj bi se u posljednji čas imenovali parlamentarci za skupštinu Savjeta Evrope i članovi stalnih komisija Doma naroda, Izetbegović je sazvao suprotno Poslovniku o radu i ovog i Predstavničkog doma.

I ne samo to – vlastite greške, kada su otkrivene, Izetbegović je pokušao da otkloni prisiljavajući službenike da krivotvore zvaničan dokument.

Pokušaj da se "minut do 12" iz Sarajeva Briselu pošalje iskrivljena slika kako bh. Parlament ipak nešto radi!?

Ili isti takav pokušaj da se u medijskoj samopromociji, krivica na drugog “prebaci”!? Šta god da je Bakiru Izetbegoviću nije uspjelo!? A baš se "potrudio"! U ofanzivnom nastupu, ne jedan već tri poziva delegatima je poslao!

Prvi u petak, sa potpisom samo jednog delegata – stranačkog kolege Asima Sarajlića! A Poslovnik o radu, za hitnu sjednicu, propisuje potpise najmanje 5 delegata. I kada je samo nekoliko časova prije zakazanog početka sjednice, "otrkiven" pokušaj prevare i drastično kršenje poslovničkih normi, stranačku autokratiju pokušao je u parlamentarnu da "preslika". U pisarnici su se "ukazala" još dva poziva! Јedan čak i sa falsifikovanim brojem protokola i sadržinom!

I tu nije kraj, manipulacijama "moraliste" Izetbegovića. Onako kako je pokušao da obmane kolege u Domu, isto je učinio i za govornicom pred novinarima.

No i ova očigledna prevara nije spriječila Izetbegovića da za govornicom "drži" lekcije o nepotrebnom uslovljavanju rada zakonodavne vlasti, konstituisanjem izvršne. I opet je zaboravio da je početno uslovljavanje u postizbornom nadmudrivanju, kreirano upravo u centrali njegove partije. Na Izetbegovićevu permutaciju krivice, reagovao je pismom i iznenađeni lider HDZ Dragan Čović, ocjenjujući poteze kolege iz Koelgijuma - jednostranim.

- Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, očigledno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma naroda, s ovim ili nekim drugim dnevnim redom - stoji u pismu Dragana Čovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH

"Zaboravio" je Izetbegović i da je parlamentarna komisija za Skupštinu Savjeta Evrope zajedničko tijelo oba doma bh. parlamenta.

- Pitanje koje se odnosi na imenovanje delegacije PS BiH u Vijeću Evrope naravno da niej moguće bez održavanja zajedničkog kolegija na kome će se utvrditi kriteriji za izbor i sastav delegacije Vijeća Evrope i na temelju tih kriterija utvrditi prijedlozi koji treba potvrditi i jedan i drugi dom - istakle je Borjana Krišto, predsjedavajuća PS BiH.

Da je Izetbegovićeva namjera bila iskrena, ne bi čekao posljednji trenutak za imenovanje parlamentarne delegacije, ocjena je dijela i delegata i poslanika. Јer rok za imenovanje ističe sutra u 10 časova. Ovako osim što BiH ostaje bez predstavnika i glasova u Savjetu Evrope za 2019. godinu, Izetbegović je "zaposlio" istražne organe koji treba da utvrde ko je, u parlamentarnoj proceduri, krivotvorio zvanične dokumente!

Povezane vijesti:

Izetbegović zloupotrijebio proceduru