latinica  ћирилица
25/06/2019 |  08:37 | Autor: B92

Van Gal: Mesi i Nejmar nisu timski igrači

Bivši trener Barselone Luj van Gal mišljenja je da Lionel Mesi i Nejmar ne doprinose dovoljno koheziji same ekipe.
Luis van Gal - Foto: AP
Luis van GalFoto: AP

Holanđanin je naznačio da je neuspeh Barselone da osvoji Ligu šampiona još od 2015. godine rezultat toga što najveće zvezde ne doprinose dovoljno timskoj igri.

- Fudbal je timski sport, a ne individualni. U Španiji se ovo često zaboravlja jer velike zvijezde imaju glavnu riječ. Vjerujem da baš te zvijezde moraju doprinijeti timskoj igri i pobjedama svoje ekipe, a to često nije slučaj - započeo je intervju za španske medije Van Gal.

- Pogledajte Barselonu. Koliko titula Lige šampiona su osvojili sa najboljim igračem svijeta kako ga oni nazivaju? Pogledajte PSŽ, koliko su oni titula Lige šampiona osvojili od dolaska Nejmara? Volim ih kao individualne igrače, ipak ne rade za tim. U kolektivnim sportovima nema važnije stvari od timske igre.

Holandski stručnjak u Liverpulu vidi oličenje baš ove timske igre o kojoj govori.

- Јedan od najboljih primjera timskog igrača je DŽejms Milner. u finalu Lige šampiona igrao je i kao defanzivac i kao vezni igrač. To je sjajno vidjeti za nekoga ko ima 33 godine. I napadači Liverpula, svi igraju za ekipu prije svega. Salah, Firmino i Mane doprinose odbrani jer tim igra visoki presing, a ovo je na svojoj koži osjetila i Barselona - nastavio je Holanđanin.

- Volim Mesija kao fudbalera, u tome mu nema ravnog, definitivno je najbolji na svijetu što pokazuju i statistike, ali gdje je Liga šampiona sve ove godine? Kao kapiten ekipe morate ovo da se zapitate. Barselona ima odličan tim, igrači poput Rakitića, Kutinja, Albe ili Ter Štegena nisu loši igrači, štaviše, jedni su od najboljih na svojim pozicijama. Mesi mora da snosi dio odgovornosti za ono što se dešava u ekipi. Nije poenta da igrači igraju za Mesija, već da svi igraju za tim - dodao je holandski trener.