latinica  ћирилица
25/06/2019 |  09:48 | Autor: SRNA

Đurić: Zabrinutost zbog prekida kanala snabdijevanja za Srbe na sjeveru

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je zabrinut zbog dodatnog pritiska povodom taksa za Srbe na Kosmetu i što su prištinske vlasti prethodnih dana presjekle kanale snabdijevanja sjevera pokrajine osnovnim životnim namirnicama.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

- Počinju da se javljaju određene nestašice. Ali, mi ćemo nalaziti način da dopunimo sve što je potrebno Srbima na Kosmetu - rekao je Đurić za TV "Pink" i podsjetio na plan predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za pomoć i podršku Srbima na Kosmetu.

Prema njegovim riječima, Albanci svoje djelovanje zasnivaju na parafiranom sporazumu iz februara 2012. godine, koji je potpisala biša DOS-ova vlast, kojim je predviđeno da granična policija takozvanog Kosova uspostavi prelaze Јarinje, Brnjak...

- Sad ta granična policija otima kamione, kombije sa robom, u Kosovskoj Mitrovici nestaju prozvodi - ističe Đurić.

Govoreći o pomoći Srbima na Kosmetu, Đurić naglašava da je lijepa vijest da je završen strateški projekat izgradnje nezavisnog sistema vodosnabdijevanja za sjever Kosmeta, a taj regionalni vodovod će 28. juna biti pušten u rad.

On je naveo da će 12. jula biti otvorena i druga završna faza novog lječilišnog kompleksa u Banjskoj, što je značajno i za turizam, jer će turisti moći da posjete i manastir Banjska, zadužbinu Kralja Milutina, koja je restaurirana.