latinica  ћирилица
25/06/2019 |  14:26 | Autor: TANЈUG

Velimir Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu

Bojanska ulica na Vračaru ubuduće će nositi ime slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca Ulica Velimira Bate Živojinovića, odlučeno je danas na sjednici Skupštine grada Beograda.
Bata Živojinović - Foto: TANЈUG
Bata ŽivojinovićFoto: TANЈUG

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću biće između Gundulićevog venca i Palmotićeve ulice, Mići Orloviću ispred Radio televizije Srbije, a Nikolaju Krasnovu na Malom Tašmajdanu.

Zamjenica predsjednika Skupštine grada Beograda i predsjednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović izrazila je zadovoljstvo što će jedna ulica na Crvenom krstu ponijeti ime velike glumačke legende.

- Povodom obilježavanja tri godine od smrti slavnog glumca Velimira Bate Živojinovića, Kompanija Borba, magazin Bazar i Goran Vesić, kao građanin gradske opštine Vračar, pokrenuli su inicijativu da jedna od ulica u opštini Vračar dobije naziv po Velimiru Bati Živojinoviću - rekla je ona.

Istakla je da je Velimir Bata Živojinović svojim umjetničkim i kulturnim doprinosom obeilježio jednu zlatnu eru srpske, jugoslovenske i svjetske kinematografije.

- Naš slavni glumac ostaće vječno naš Valter koji brani Sarajevo, Mirta u Skupljačima perja, komandant Stole u Bici na Neretvi. Čovjek sa emocijom i karakterom koji je dao nemjerljiv doprinos kulturi u Srbiji, regionu i šire - dodala je Radulovićeva.

Gradski odbornici su na današnjoj sjednici usvojili i odluku o izmjeni i dopuni odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih dijelova naseljenih mjesta u opštinama Rakovica i Čukarica, kao i odluku o izmjeni naziva ulica na teritoriji opštine Zemun.

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas prijedloge o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću, ruskom emigrantu, arhitekti Nikolaju Krasnovu i novinaru Miloju Mići Orloviću. Inicijativu za podizanje spomen obilježja despotu Stefanu Lazareviću pokrenuo je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić koji je u obrazloženju prijedloga rekao da je "to način da se čuva istorija".

- Vidio sam da su u Beču obilježili kuću u kojoj je živio pjesnik Branko Radičević, ali nije obilježena kuća gdje je živio kralj Milan, tu tablu treba da platimo mi - rekao je Vesić.