latinica  ћирилица
25/06/2019 |  15:36 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Prijedor: Usvojen nacrt rebalansa budžeta

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 46.327.202 KM u odnosu na usvojeni budžet za 2019. godinu koji je iznosio 42.127.858 KM.
Prijedor - Skupština grada - Foto: SRNA
Prijedor - Skupština gradaFoto: SRNA

Načelnik Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić rekla je da su razlozi za donošenje rebalansa raspodjela neutrošenih namjenskih sredstava iz 2018. godine i uvrštavanje nepotrošenih kreditnih sredstava u 2018. godini za kapitalne i projekte komunalne infrastrukture.

- Treći razlog su objektivni zahtjevi ili situacije koje su se dešavale u prvoj polovini ove godine i uvećanje stavki na bazi izvršenja ili već sklopljenih ugovora. Najznačajnije od toga je povećanje sredstava za MEG projekat, uvrštavanje travnatog terena na nekoj od lokacija u gradu i određene sudske presude ili imovinski referati za eksproprijaciju koji imaju svoj epilog tokom ove godine jer nikad ne možemo da pretpostavimo kada će se određeni zahtjevi riješiti ili sudske presude donijeti - navela je Malbašićeva.

Ona je dodala da je ovo odjeljenje jutros dobilo mišljenje Ministarstva finansija Republike Srpske na ovaj nacrt koje je, kako je rekla, uglavnom pozitivno, "uz opaske možda jednog dodatnog obrazloženja".

- U želji da se prevaziđe bilo kakav nesporazum i da donesemo jedan kvalitetan dokument, otvoreni smo za prihvatanje prijedloga svih odborničkih klubova koji su realni i koje možemo da prihvatimo i da vidimo u razgovoru šta je moguće realocirati u ovom nacrtu - poručila je Malbašićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da se nada da će prijedlozi odbornika do naredne sjednice biti u skladu sa projektovanim budžetom, da će biti odmjereni i da se neće ulaziti u zone nedobijanja saglasnosti Ministarstva finansija.

- Ako usvojimo praktično izvodljiv budžet, to će biti dobar budžet i nastavićemo dalje da radimo po njemu. Urađeno je dosta poslova u prethodnom budžetu, postoje i određeni projekti koje smo planirali da uradimo, ali objektivno najčešće zbog imovinskih odnosa nisu bili u mogućnosti da se završe i mi smo pomjerili za budućnost kad se završe procesi, a poznato je da su imovinski odnosi tijesno grlo u cijeloj Republici Srpskoj - dodao je Đaković.

Јavna rasprava o nacrtu rebalansa budžeta, koja je do sada bila praksa samo za donošenje budžeta, a ne i rebalansa, trebalo bi da bude održana u narednih 15 dana, dok je sjednica Skupštine grada Prijedora na kojoj bi trebalo da se razmatra rebalans budžeta u formi prijedloga, zakazana za 17. jula.