latinica  ћирилица
25/06/2019 |  15:39 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

U Semberiji počela žetva ječma i uljane repice

U Semberiji je počela žetva ječma i uljane repice. S obzirom na nepovoljne vremenske uslove, ratari su zadovoljni prinosom ječma od četiri do šest tona po hektaru, kao i rodom uljane repice, u prosjeku oko tri tone po hektaru.

Proljećne kiše usporile su sazrijevanje ječma na semberskim poljima, ali nisu značajno uticale na rod i kvalitet zrna. Ratari koriste svaki lijep dan kako bi obavili žetvu, koju je kiša više puta prekidala.

S obzirom na kišno proljeće, ratari su iznenađeni rodom ječma od 4-6 tona po hektaru, a ima parcela na kojima je prinos i preko sedam tona.

Ali, i ove godine isti problemi - kome predati ječam i po kojoj cijeni. Mlinari još nisu definisali otkupnu cijenu.

Na Poljoprivrednom dobru "Semberija'' ovogodišnju žetvu počeli su sa uljanom repicom. Kišno proljeće nije umanjilo rod na ovom usjevu, ali je zbog suše u vrijeme sjetve i lošeg nicanja,160 hektara uljane repice presijano drugim usjevima. Od planiranih 400 hektara pod uljanom repicom, imaju samo 260 hektara i prosječan prinos tri tone po hektaru.

Nikola Krstović, tehnolog u PD ,"Semberija" ističe da su uljanoj repici pogodovale padavine jer je tada bila u fazi razvoja, tako da je samo produžila vegetaciju i bolje se razvila.

Iako je proizvodnja rentabilna, a podržava je i resorno ministarstvo sa 200 maraka po hektaru zasijane oranice, uljana repica je deficitarna na domaćem tržištu i dobar predusjev za ostale kulture.

Uljanu repicu otkupljuju Bimal i Megamarket u Brčkom, a trenutna cijena je oko 63 feninga po kilogramu. Međutim, na PD "Semberija" se nadaju da će cijena biti bolja jer je, zbog suše u vrijeme sjetve, proizvodnja znatno manja od planirane.