latinica  ћирилица
25/06/2019 |  16:00 ⇒ 16:02 | Autor: Nezavisne

Brčko: Advokati najavili protest, u četvrtak izlaze pred sudove

Advokatska komora Republike Srpske saopštila je da će u četvrtak obustaviti rad u znak protesta zbog fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko distriktu.

Kako su naveli protest je zakazan za 12 časova ispred Osnovnog suda u Banjaluci i Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH, kao i u drugim gradovima Republike Srpske.

- Protest u trajanju od pola sata, tokom kojeg će advokati izaći pred sudove u Banjaluci i Brčko Distriktu BiH i u svim gradovima Republike Srpske, zakazan je s ciljem da se ukaže na negativne posljedice fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko Distriktu BiH - navedeno je u saopštenju Advokatske komore Srpske.

U saopštenju je pojašnjeno da je Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko Distrikta BiH, koji je usvojen 8. juna 2016. godine advokatska djelatnost bila izuzeta od obaveze registrovanja prometa preko fiskalnog uređaja, odnosno fiskalne kase.

- Skupština Brčko Distrikta BiH je bez najave, odnosno nacrta ili prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra 2018, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojima je u članu 3, stav 1 brisala tačku c) iz člana 6 stav 1 Zakona o fiskalnim sistemima i na taj način propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalnog uređaja, odnosno fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti - navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da su "uloga i položaj advokata regulisani Preporukom Savjeta Evrope broj R.(2000.) 21, od 25.oktobra 2000. godine, kojom se garantuje sloboda advokatske djelatnosti, kao i Osnovnim načelima o funkciji advokata Ujedinjenih nacija br. UN dok. A-Konf. 144/28/Rev. 1. i 118. kojima je utvrđena uloga i položaj advokata".

U cilju je Advokatske komore Republike Srpske da predstavimo i pojasnimo probleme sa kojima se susreću advokati u kontekstu donošenja Zakona o fiskalnim sistemima Brčko Distrikta BiH, zaključeno je u saopštenju.