latinica  ћирилица
25/06/2019 |  18:15 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Politička blokada spustila rampu i na ulaganja u energetskom sektoru

Politička igra u Federaciji i na nivou BiH mogla bi da ostavi bez struje veliki broj građana oba entiteta. Izgradnja trafostanice u Banjaluci, vrijedna 15 miliona maraka, na čekanju je više od dvije godine, jer se u Elektroprenosu BiH ne mogu dogovoriti ko će sjesti u fotelju direktora. A ne čeka samo Banjaluka, nego i drugi gradovi u BiH.

Banjaluka je na korak do ozbiljnog problema sa napajanjem električnom energijom, kaže premijer Srpske Radovan Višković, a sve zbog političkih prepucavanja u Federaciji i na nivou BiH. Ukoliko uskoro ne bude izgrađena trafostanica kapaciteta 110 kilovolti, čiju gradnju Elektroprenos BiH već godinama planira u najvećem gradu Srpske, novoizgrađeni objekti, zbog prevelikog opterećenja, kaže Višković, neće moći da se priključe na postojeću elektromrežu. Banjaluku trenutno opslužuje trafostanica jačine 35 kilovolti.

- U ovom momentu Banjaluka je vršnom opterećenju, tako da ako bi poštovali sve procedure, skoro da nijedan novosagrađeni objekat u Banjaluci ne bi mogao dobiti saglasnost da bude priključen na energetsku mrežu zato što više nema kapaciteta u postojećim trafostanicama - istakao je premijer Radovan Višković.

Problem nije nov, kažu iz Elektroprenosa. Sve je počelo nesuglasicama o imenovanju novog direktora, a zbog nemogućnosti dogovora, cijela Uprava je u tehničkom mandatu gotovo dvije godine. V.d. direktora, Mato Žarić, za blokadu svih investicija u vrijednosti do 170 miliona maraka, krivi federalnog premijera, Fadila Novalića.

- Gospodin Novalić je, dalje, da bi izvršio pritisak, naredio je članovima Uprave iz reda bošnjačkog naroda da ne mogu raditi bilo kakve investicije, da ne mogu glasati, a u Elektroprenosu se odluke donose konsenzusom. - ističe Žarić.

 U Mostaru je već bio problem sa snabdijevanjem električnom energijom, što je riješeno slanjem agregata iz Trebinja, a naknadno je kupljen novi generator. Ako Banjaluka dođe u sličnu situaciju, smatra Višković, nije siguran da će iz Federacije doći pomoć da se problem riješi, jer je, dodaje, u pitanju politička igra i ucjene, a sve zbog imenovanja novog direktora, o čemu se spore Hrvati i Bošnjaci.

- Nama Srbima je svejedno ko će biti direktor, da li Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Čak sam i ambasadorima SAD, Velike Britanije i Njemačke, a pri tome je bio prisutan i Fadil Novalić, rekao da nije bitno ko je direktor već da dopustimo investicijama koje čekaju i one nemaju veze sa izborom direktora - naglasio je Višković.

Premijer Federacije nije bio dostupan za komentar na Žarićeve optužbe. Međutim, čini se da će pitanje Elektroprenosa čekati formiranje vlasti na nivou BiH i Federacije, tačnije, na dogovor između predstavnika Hrvata i Bošnjaka.

I dok se u jedinoj firmi koja je u zajedničkom vlasništvu Republike Srpske i Federacije, politički nadmeću za fotelju, građani Banjaluke, Teslića, Zvornika, Sarajeva i Mostara čekaju na rješavanje problema sa snabdijevanjem električnom energijom, koji bi, po svemu sudeći, uskoro mogao da eskalira.