latinica  ћирилица
25/06/2019 |  18:34 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Vremenske prilike primorale proizvođače da više koriste pesticide - koliko su opasni?

Neuobičajeno loše vremenske prilike za ovo doba godine za poljoprivredne proizvođače značiće dodatna tretiranja nasada. Osim što zbog toga na jesen proizvodi mogu biti skuplji, povećava se i rizik od ostataka pesticida tamo gdje ih ne bi smjelo biti.

Red obilne kiše, red jakog sunca, za voćare, kaže Nikola Vukota, daleko je od idealnih uslova za proizvodnju. Ovogodišnja sezona značajno je promijenila planove za tretiranje u njegovom voćnjaku.

- Do sada sam samo jabuke tretirao 16 puta, uključujući i preventivnu zaštitu - priča Vukota i dodaje da očekuje još barem sedam tretiranja. Pesticide, kaže, dozira u skladu sa stručnim preporukama i to samo kada se mora.

- Mi smo izašli iz primarne infekcije. Ko je dobio ovu bitku, dobiće i rat - poručuje Vukota.

Zakonom je propisano ko može da uveze i distribuiše pesticide i kakve stručnjake mora da zaposli. Do kraja godine, trebalo bi da bude završena obuka lica koja se bave prometom fitofarmaceutskih sredstava.

Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kaže da nakon toga kreću u proceduru obuke korisnika sredstava za zaštitu bilja, gdje će biti jasno definisano da će samo oni korisnici, koji prođu obuku, moći da kupe sredstva za zaštitu bilja za svoje potrebe.

Samo u ovoj godini republička inspekcija zabranila je uvoz više od 60 tona mandarina i jagoda. Utvrđivanje prekomjerne količine aktivne materije karbendazim u jabukama iz Gradiške, značiće dodatan posao za inspektore koji najavljuju dodatno uzorkovanje. Stručnjaci kažu da govoto nema hrane koja nije tretirana nekom hemikalijom ili joj nije dodat neki aditiv.

vesna Petković iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističe da problem može da bude i dugotrajna izloženost čak i koncentracijama koje su niže od dozvoljenih. Јer riječ je, kaže, o kumulativnom uticaju različitih hemikalija. Idealno bi bilo, dodaje, konzumiranje organskih proizvoda ili bar provođenje preventivnih mjera.

- Preventivne mjere su dobro pranje, mehaničko guljenje, da ostranite koru, a  najbezbjednije je da koristimo termički obrađenu hranu - istakla je Petkovićeva.

Slučaj jabuka proizvođača iz Gradiške još nije dobio epilog. Nadležni kažu da su povučene sa tržišta i da se čekaju rezultati superanalize.