latinica  ћирилица
25/06/2019 |  18:41 ⇒ 19:12 | Autor: SRNA

Petričević: Za partnerski odnos u novoj eri razvoja

Republika Srpska želi da bude partner Srbiji u novoj eri razvoja srpske namjenske industrije i u planiranju bezbjednosti, izjavio je danas u Beogradu ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević.
9. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" - Foto: SRNA
9. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019"Foto: SRNA

Petričević je na sastanku predstavnika preduzeća namjenske industrije Republike Srpske i Srbije na 9. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" naglasio da postoji i mogućnost saradnje u proizvodnji za treća tržišta.

- Želimo blisko partnerstvo naših kompanija i proizvođača naoružanja i bezbjedonosnih sistema, želimo biti dio jedinstvenog sistema u skladu sa ustavnim nadležnostima. Želja nam je da u partnerstvu sa Vladom Srbije i kompanijama iz Srbije izađemo na međunarodno vojno tržište - rekao je Petričević.

On je naveo da kompanije iz Srpske, kao što su "Orao" iz Bijeljine, "Kosmos" iz Banjaluke i druge imaju dugu tradiciju u namjenskoj industriji i poslovanju na međunarodnom tržištu.

- Pojedine kompanije imaju i određene inovativne proizvode za koje smatramo da imaju veliki tržišni potencijal, kao što je oklopno vozilo `Despot` i devetomilimetarski pištolj koji proizvodi `Tehnički remont Bratunac` - rekao je Petričević.

Sastanak je otvorio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin koji je naglasio da Srbija može da kupi sve iz oblasti namjenske industrije, a i ako to postoji na nekom drugom mjestu, uvijek će uzeti iz Republike Srpske.

- Nastojaćemo da sve proizvodne kapacitete u Republici Srpskoj očuvamo i unapredimo - rekao je Vulin.

On je naveo da se na nivou resornih ministarstava razgovara i o tome da Srbija, odnosno odbrambena industrija Srbije, uđe u vlasničku strukturu određenih preduzeće namjenske industrije Srpske.

- Za nas je to od ogromnog značaja, to je strateška odluka. To znanje se mora sačuvati jer je vitalno i za odbrambenu industriju, odnosno funkcionisanje Vojske Srbije - rekao je Vulin.

Vulin je rekao da se u budućnosti može očekivati unapređenje saradnje.

- Možete očekivati da ćemo našu saradnju unapređivati, da đemo izdvajati više novca, da ćemo nastojati da se povezujemo uprkos brojnim izazovima i što se mnogi namršte kada čuju da namenska industrije Srbije sarađuje sa namenskom industrijom Srpske - naveo je Vulin.

Pomoćnik ministra za industriju u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske Sanja Tovilović naglasila je da je cilj današnjeg sastanka unapređenje saradnje u sferi odbrambene industrije Srbije i Republike Srpske.

- Mi već duže na temeljima sporazuma o Specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske gradimo našu saradnju u sferi odbrambene industrije - rekla je Tovilovićeva.

Ona je navela da su u proteklom periodu dvije vlade imale izuzetno intenzivne aktivnosti, možda i nikada intenzivnije kada je riječ o saradnji u oblasti namjenske industrije.

Na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", koji je danas otvoren na Beogradskom sajmu, predstavlja se i 13 privrednih društava iz oblasti namjenske industrije Republike Srpske.

Njihov nastup na devetom sajmu "Partner" organizovalo je Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske, uz podršku Ministarstva odbrane Srbije.

Na štandu Republike Srpske su "Orao" iz Bijeljine, "Kosmos", "Matra" i "Sinelt" iz Banjaluke, "FMSN" sa Pala, "Zrak-optoelektronika" i "BES" iz Teslića, te "Nova tvornica prečistača" iz Rogatice.

Tu su i "Novi Јelšingrad" i "Јelšingrad livar livnica čelika" iz Banjaluke, "Invest gradnja" sa Sokoca, "Svislajon industrija alata" iz Trebinja i programi bivšeg holdinga "Rudi Čajavec".

Tehnički remont Bratunac nastupa samostalno, takođe, u hali četiri.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji pružilo je tehničku podršku Ministarstvu privrede i preduzetništva Srpske i aktivno je učestvovalo u pripremi nastupa Srpske na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme.

Na Sajmu, koji se završava 28. juna, predstavilo se 128 izlagača - 96 iz Srbije i 32 iz inostranstva.

Zemlje učesnice su Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Njemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, Republika Srpska, Federacija BiH, Slovenija, Hrvatska, Češka, Bjelorusija, Slovačka i Srbija, kao i brojne strane delegacije.