latinica  ћирилица
25/06/2019 |  18:54 ⇒ 26/06/2019 | 11:54 | Autor: RTRS

Zvizdić od 6. avgusta na čelu i izvršne i zakonodavne vlasti!

Višemjesečne opstrukcije bošnjačkih partija i u demokratskoj praksi nepoznato uslovljavanje sprovođenja izbornih rezultata, a time i formiranja novog Savjeta ministara, stižu “na naplatu”. BiH je od danas prvi put i definitivno bez predstavnika i bez glasova u Skupštini Savjeta Evrope. U takvom stanju funkcioniše jedino opasan presedan - “duple funkcije” ministara – poslanika. Prvi među "jednakima" Denis Zvizdić već od 6. avgusta, mogao bi da bude “na čelu” i izvršne i zakonodavne bh. vlasti!

Kada se potkraj januara Savjet ministara u tehničkom mandatu, nauštrb narastajuće migrantske i svih drugih bh. kriza, usvojenim ugovorom, fokusirao na - “gorući problem” - istraživanje i korišćenje svemira, uključujući i Mars, samo najveći “optimisti” mogli su da pomisle kako ćemo, zahvaljujući bh. ministrima i prvom među njima Denisu Zvizdiću, živjeti u vlastitoj “galaksiji”! Istoj, u kojoj Zvizdić i pola njegovog kabineta već mjesecima spaja nespojivo – funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, presjedajući iz ministarske u poslaničku fotelju.

Tako je samo prije koji dan predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić u Mostaru boravio na sajmu trešnje. Odmah potom u Sarajevu – zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić razgovarao sa delegacijom Skupštine Crne Gore. Da li je sa Ivanom Brajovićem razgovarao o rodu trešanja, ili je sa voćarima u Mostaru dijelio spoznaje o radu crnogorskog parlamenta, iz njegovog “dvostrukog” kabineta nije saopšteno. 

Vrhunac apsurda mogao bi tek da uslijedi - već 6. avgusta, nakon obavezne ustavne rotacije na čelu zakonodavne vlasti. Ne bude li do tada imenovan novi Savjet ministara, Denis Zvizdić će biti “teleportovan” i na funkciju predsjedavjaućeg Predstavničkog doma. Da li “zanesen” novim galaktičkim otkrićem, već izvjesni dvostruki predsjedavajući, kaže da mu Ustav to ne sprečava.

Zvizdićevo obrazloženje, teško je razumjeti. Јer Ustav BiH je jasan! Precizno je razgraničio zadatke izvršne, zakonodavne i sudske vlasti – odnosno ministara, poslanika, sudija!

- U ustavu takođe ne piše da je cijanid otrov koji ne treba uzimati. Masa stvari se u Ustavu normalno podrazumijeva,  potpuno bi smiješno bilo za svaki Ustav da se napiše da šef izvršne vlasti ne može biti i šef zakonodavne vlasti. Pa to da piše u Ustavu svi bi se smijali - rekao je Žarko Papić.

Razgraničio je Ustav BiH pogotovo zadatke predsjedavajućeg Savjeta ministara i predsjedavajućih parlamentarnih Domava! Prvi zakone i odluke predlažu, drugi ih usvajaju, ili u praksi – na trećem spratu Denis Zvizdić predsjedavajući Savjeta ministara, nikako da osmisli primjera radi, budžet za tekuću godinu, a dvadesetak stepenika niže, na drugom spratu, DENIS ZVIZDIĆ, aktuelni zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, nikako da budžet usvoji! I vjerovatno neće ni kao predsjedavajući zakonodavne vlasti.

Iz Zvizdićeve vizure, u Ustavu BiH ne piše ni da predsjedavajući Savjeta ministara ne može biti istovremeno i predsjednik Ustavnog suda BiH. Da li to znači da uskoro možemo očekivati umjesto “dva u jedan” - “tri u jedan” - da svemogući predsjedavajući zasjedne i u fotelju Zlatka Kneževića. Kako god, ako već ne ispunjavamo reforsmku zadaću, mogao bi Brisel bar da legalizuje duple ili troduple funkcije – po uzoru na bh. “galaksiju”.