latinica  ћирилица
25/06/2019 |  19:29 ⇒ 19:29 | Autor: SRNA

Automatski protivgradni sistem spriječio štete od grada u Srpskoj

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je dio automatskog protivgradnog sistema, koji je u funkciji u Republici Srpskoj, spriječio da Srpska bude izložena problemima koje je grad izazvao u Federaciji BiH i regionu, ali da to još treba da utvrde stručnjaci.
Automatski protivgradni lanser - Foto: arhiv
Automatski protivgradni lanserFoto: arhiv

On je naveo da je Srpska zbog opasnosti od grada prije nekoliko godina počela aktivnosti na uspostavljanju automatskog sistema odbrane od grada koji će biti završen u narednim mjesecima jer se dugo čekala oprema naručena iz SAD.

Dodik je naveo da je jedan radar već postavljen na Јahorini, a da će jedan biti postavljen iznad Čelinca, te da će se automatski aktivirati sistem odbrane od grada koji će obezbijediti 95-odstotnu zaštitu na lokalitetu gdje se nalazi.

Komentarišući činjenicu da je grad koji je prouzrokovao velike probleme i štetu u FBiH, Srbiji, Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu, zaobišao Republiku Srpsku, Dodik je rekao da niko ne može isključiti mogućnost da u budućnosti neće biti grada, jer su klimatske promjene takvog karaktera da je gotovo nemoguće bilo šta sa sigurnošću reći ili potvrditi.

- Ono što možemo da kažemo jeste da smo, u ovom probnom periodu funkcionisanja automatskog sistema, na dobrom putu da značajno zaštitimo naš prostor od štete prouzrokovanih gradom - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH, smatra da je automatski protivgradni sistem bila dobra odluka, izrazivši zadovoljstvo što su i u Srbiji uvidjeli prednosti takvog sistema.

- To radi naša domaća firma u kooperaciji sa nekim inostranim kompanijama. Taj sistem je bio izložen na sajmu u Mostaru i znamo da ima dosta ljudi koji se interesuju, a vidjećemo kako će to izgledati. Ne želim da pomislite da dajem 100 odstotne garancije, jer to ne postoji, ali dosadašnje iskustvo je pokazalo da bi to moglo da bude efikasno - zaključio je Dodik.

Ministri poljoprivrede Republike Srpske i Srbije potpisali su u Beogradu Memorandum o izgradnji mreže protivgradnih stanica.

Izgradnju će finansirati Vlada Srbije, a realizacija projekta omogućiće bolju protivgradnu zaštitu za poljoprivredne proizvođače u Podrinju, pogotovo u zapadnom dijelu Srbije, koji je u protekloj deceniji najčešće bio izložen gradonosnim oblacima.

Biće izgrađeno 25 automatskih protivgradnih stanica i 10 antenskih komunikacionih stubova koji će biti postavljeni na teritoriji 10 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, od Zvornika do Rudog.