latinica  ћирилица
25/06/2019 |  19:51 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Više od 5.000 građana Herceg Novog potpisalo peticiju protiv zakona

Više od 5.000 mještana Herceg Novog potpisalo je peticiju za povlačenje Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, među kojima i gradonačelnik Stevan Katić sa saradnicima, saopšteno je iz crkvene opštine Herceg Novi.
Herceg Novi   (Foto:Slavica Kosić /vijesti.me) -
Herceg Novi (Foto:Slavica Kosić /vijesti.me)

Protojerej stavrofor Radomir Nikčević izjavio je da će potpisivanje biti nastavljeno sve dok se ne prikupi toliko potpisa da sav svijet vidi da je pola Crne Gore protiv tog prijedloga zakona.

- Ovo je odgovor na pokušaj vlasti Crne Gore ne da nam uzme samo svetinje, nego i grobove naši predaka i to ne možemo i nećemo dozvoliti. Ne treba obraćati posebnu pažnju ni na stavove Venecijanske komisije, a posebno ne na glasine kako je taj prijedlog zakona benigna stvar - rekao je Nikčević.

On je poručio da pravoslavni narod u Crnoj Gori neće dati svetinje, a ni grobove svojih predaka.

Nikčević je naglasio da je peticija građana Herceg Novog protiv Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i odgovor, ali i želja da se na najbezbolniji način problem, koji je bespotrebno stvoren, riješi.

- Јer, ne daj Bože da sutra neko hoće na silu da oduzima hramove i grobove predaka, onda bi to bilo kasno da se rješava na miran način - ocijenio je Nikčević.

On je rekao da su oni generacija koja ne brani samo svetinje SPC u Crnoj Gori nego i brane identitet svojih predaka, koji želi da se promijeni prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić potvrdio je da je potpisao peticiju istakavši da je to njegova obaveza kao prvog čovjeka grada koji je dobio i najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save Prvog Stepena u maju prošle godine.

- Na ovaj način želim da pozovom sve građane Herceg Novog da nam se pridruže i da u što većem broju potpišu ovu peticiju, kako bi izvršili pritisak na vlast da još jednom razmisli i povuče ovaj nakaradni Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti - rekao je Katić i podsjetio da je najveći broj vjernika na Trojičindanskom saboru u Podgorici 15. juna bio upravo iz Herceg Novog.