latinica  ћирилица
25/06/2019 |  21:05 ⇒ 21:24 | Autor: SRNA

Bijeljina: Predstavljena knjiga Mileta Savića o dječaku Spomenku Gostiću

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini večeras je predstavljena knjiga Mileta Savića "Spomenko i Ozren" o dječaku heroju Spomenku GostOću koji je ne dočekavši 15 godina poginuo kao srpski vojnik u proteklom ratu.
Predstavljena knjiga Mileta Savića o dječaku Spomenku Gostiću - Foto: SRNA
Predstavljena knjiga Mileta Savića o dječaku Spomenku GostićuFoto: SRNA

Gostić je najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, odlikovan Medaljom zasluga za narod.

Savić je na promociji rekao da su njegov dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži" i sada knjiga "Spomenko i Ozren" motivisani potrebom za srpskim nezaboravom, ili za pamćenjem srpskih junaka, junačkih borbi i duge istorije stradanja srpskog naroda.

- Nesrećni dječak u nesrećnom ratu, bez oca i majke, govorio je da je srećan sa vojskom i pozivao vršnjake u svijetu da pomognu djeci u ratovima koja nemaju hranu, odjeću, lijekove i priliku za školovanje. Film i knjiga o njemu omogućili su da njegove riječi sa arhivskog materijala iz 1992. godine putuju svijetom - istakao je Savić.

Prema njegovim riječima, film o dječaku vojniku Spomenku Gostiću preveden je na ruski i engleski jezik i imao je više od 50 projekcija u Republici Srpskoj, Srbiji, Rusiji i nekim gradovima EU, neke ulice nazvane su po ovom heroju, oslikani su murali sa njegovim likom, a mladi muzičari snimaju pjesme i spotove inspirisane Gostićem.

- Izdavanjem knjige želim da podstaknem podizanje spomenika Spomenku Gostiću u okviru manastira na njegovoj planini utočištu u životu i u smrti, na Ozrenu - najavio je Savić.

On je naveo da će spomenik u prilepskom mermeru izraditi skulptor iz Trebinja Željko Aleksić.