latinica  ћирилица
26/06/2019 |  09:54 ⇒ 11:51 | Autor: RTRS

Savjet za štampu zahtijeva hitnu istragu Tužilaštva BiH

Upravni odbor Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH izražava veliku zabrinutost zbog jučerašnjih navoda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da OBA prati i prisluškuje veliki broj medija, navodeći spisak tih medija, a na osnovu naredbe protokolarnog broja 05/1-4-1547/19 OBA, u kojoj je naloženo "praćenje i usmjeravanje" medija u BiH, u cilju priprema za "inkriminaciju politički nepodobnih ljudi", kako je navedeno u izjavi.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

U ime svojih članova, štampanih i onlajn medija, Upravni odbor Savjeta zahtijeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a takođe i javno izjašnjenje OBA o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom sadržaju.

- Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, prevelik je pritisak i uznemirenost ne samo na prozvane medije, već i na cijelu medijsku zajednicu - navode iz Savjeta za štampu.

Prisluškivanje i nadzor medija, s namjerom manipulisanja novinarima, kažu u Savjetu, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara.

- Te metode su apsolutno nedopustive u demokratiji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OBA u odnosu na medije, moraju hitno provjeriti i ispitati - navode oni.

U cilju zaštite svojih članova, štampanih i onlajn medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Savjeta za štampu i onlajn medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanje i nadzor medija zaista postoji i ko je i zašto to naredio.

Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene, ističe se u saopštenju Savjeta za štampu.

Povezane vijesti:

Dodik: OBA pratila medije u BiH, među njima i RTRS

Lukić: U kakvoj zemlji živimo, ne čudi da prisluškuju novinare, redakcije, porodice