latinica  ћирилица
26/06/2019 |  11:58 ⇒ 11:59 | Autor: B92

Nadal kritikovao Vimbldon, Đoković razumije nezadovoljstvo rivala

Drugi teniser svijeta Rafael Nadal kritikovao je Vimbldon zbog načina na koji se određuju nosioci na ovom grend slemu.

Nadal će u Londonu biti treći nosilac, iako se nalazi na drugoj poziciji na ATP listi, zbog slabijeg učinka u odnosu na Rodžera Federera.

Federer je titulom u Haleu pre nekoliko dana obezbijedio poziciju drugog favorita na Vimbldonu i nalazi se ispred Rafe po formuli kojom se određuju nosioci.

Nadal nije krio nezadovoljstvo rangiranjem nosilaca na Vimbldonu
 
Ta formula formirana je početkom veka i bazira se na svim poenima osvojenim na travi u posljednjih 12 meseci i na 75 odsto poena osvojenih na godinu prije toga, takođe na travnatoj podlozi.

- To je uobičajena stvar. Vimbldon je jedini turnir u godini gde oni rade sa nosiocima šta im je volja. Kako god da bude, nevažno da li sam drugi ili treći nosilac, moraću da budem najbolji i boriću se za svaku pobedu. Јedino što mi se čini da nije u redu je što se to radi samo na Vimbldonu. Ne odnosi se samo na mene, već i sve druge. Oni ne poštuju status koji su igrači stekli tokom sezone - poručio je Nadal.

U srijedu je potvrđen redosled nosilaca, pa se na četvrtom mjestu našao prošlogodišnji finalista Kevin Anderson, a Nadalovo nezadovoljstvo razumije i branilac titule Novak Đoković.

- To su njihova pravila i moramo ih poštovati iako je to malo začuđujuće. Rodžer je jedan od najboljih tenisera ikada na Vimbldonu, ima najviše titula ovde i ako neko zaslužuje povlastice to je on. Istovremeno, Nadal je taj od koga Rodžer preuzima tu poziciju drugog nosioca, tako da je teško biti iskren - rekao je Đoković.

Federer, koji je osam puta podizao najvažniji pehar u "bijelom sportu", ne vjeruje da će mu skok na listi nosilaca donijeti lakši put na terenima Ol Ingland klaba.

- Ne pravi razliku to da li je Rafa u mom sektoru žreba ili ne. Pretpostavljam da možete da kažete kako ću izbeći Novaka u polufinalu. Međutim, do toga je još dug put. To mi samo pomaže da bolje planiram i to je sve - kaže Federer.

Vimbldon je na programu od prvog do 14. jula i igra se za nagradni fond od 38 miliona funti.