latinica  ћирилица
26/06/2019 |  12:35 ⇒ 12:36 | Autor: srpskainfo.com

Muzej u Amsterdamu zabranio fotografisanje (VIDEO)

Rajksmuzeum u Amsterdamu je potpuno zabranio upotrebu foto-aparata, jer su rukovodioci ovog muzeja shvatili su da ljudi sve manje uživaju u umjetnosti, te su posjetioce muzeja zamolili da telefone ostave kod kuće, a djela koja im se sviđaju skiciraju.
"Rajksmuzeum" u Amsterdamu (foto: Youtube / Rijksmuseum) -
"Rajksmuzeum" u Amsterdamu (foto: Youtube / Rijksmuseum)

– Današnji tehnološki napredak učinio je posjetioce pasivnima, a njihov odnos s umjetničkim djelom pretvorio se u veoma površno iskustvo. Njihova pažnja je odvučena od umetničkog djela, oni nisu u stanju da osjete njegovu ljepotu, magiju i začuđenje. Rajksmuzeum zato želi da pomogne posjetiocima da putem crtanja otkriju i cijene ljepotu umjetnosti kroz vrijeme i istoriju – piše na sajtu Muzeja.

– Nije uopšte bitno umijete li da crtate ili ne jer se ne radi o krajnjem rezultatu, već o tome da posmatrate ono što želite da nacrtate. Kada to činite, počinjete da vidite veliki broj stvari koje ranije niste mogli da primijetite – dodali su.

Muzej je u te svrhe organizovao i poseban događaj koji je nazvan "Big Draw event", na kojem su podijeljeni olovke i blokovi za crtanje svim posjetiocima koji su željeli da crtaju.