latinica  ћирилица
26/06/2019 |  14:00 ⇒ 14:01 | Autor: RTRS

Udruženje BH novinari: Atak na medijske slobode

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže od Obavještano-bezbjednosne agencije BiH hitno i javno reagovanje povodom tvrdnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o prisluškivanju novinara deset medijskih kuća iz BiH, Srbije i Hrvatske.
BH novinari - Foto: ilustracija
BH novinariFoto: ilustracija

Na pres konferenciji koja je održana juče u Sarajevu, Dodik je rekao da OBA prati, prisluškuje i usmjerava novinare i medijske kuće sa ciljem inkriminacije politički nepodobnih ljudi, potkrijepivši tvrdnju protokolarnim brojem naredbe agencije OBA (broja 05/1-4-1547/19) na osnovu koje se vrši prisluškivanje.

- UO BH novinara izražava zabrinutost zbog ovog ataka na medijske slobode u BiH i susjednim državama, kao i ugrožavanja bezbjednosti novinara i zloupotrebe medija u politčke i druge, zakonom zabranjene svrhe - saopšteno je iz ovog udruženja.

Iz Udruženja podsjećaju da su praćenje, prisluškivanje i nadziranje novinara i medija nedopustivi u demokratskim društvima, odnosno nespojivi sa zaštitom profesionalnog integriteta novinara i medija.

- U tom kontekstu, za novinarsku zajednicu podjednako su opasne i uznemirujuće informacije o mogućoj zloupotrebi ovlašćenja od strane OBA i miješanja u rad novinara, kao i izjava Milorada Dodika, koji je te informacije iznio u javnom prostoru BiH. I jedna i druga strana moraju hitno i do kraja transparentno razjasniti ovaj skandalozni čin, koji je istovremeno teško kršenje medijskih sloboda i krivično djelo - saopšteno je iz Udruženja.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju se samo OBA, već i Tužilaštva BiH i Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor rada bezbjednosnih agencija u BiH, kao i provođenje istrage i preduzimanje sankcija prema svima koji institucionalno ili personalno stoje iza ovog čina.

Ujedno, BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže reagovanje međunarodnih organizacija i institucija na najnoviji slučaj kršenje medijskih sloboda u BiH i regionu.