latinica  ћирилица
26/06/2019 |  14:30 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Mikić: Među zarobljenim Srbima u Orašju bilo bolesnih i ranjenih

Na suđenju desetorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Marijan Mikić rekao je danas da je oko mjesec dana čuvao pritvorene Srbe u Srednjoškolskom centru, među kojima je bilo bolesnih i ranjenih.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

- Kada sam sa svojom grupom prvi put došao u srednju školu, ne znam koliko je bilo ljudi u dvorani. Izgledali su umorno, iscrpljeno, bolesno. Bilo je i pet, šest ranjenih, pa je moj nadređeni Danijel Nikić zvao doktora da ih pregleda, nakon čega im je sestra Slađa Živković svakodnevno davala injekciju - rekao je Mikić.

On je naveo da ne zna da li su zarobljenici bili u lošem stanju kada su pritvoreni, te da ne zna kada i gdje su pojedini ranjeni.

Ovaj bivši pripadnik vojne policije HVO-a izjavio je u Sudu BiH da su zarobljeni Srbi iz Odžaka, Dervente i Broda uglavnom bili stariji civili koji, tokom njegove smjene, nikada nisu izvođeni na radove ili na neku ispomoć, dodajući da ne zna šta se dešavalo u drugoj smjeni.

- Ne znam zašto smo, nakon mjesec dana, prestali da obezbjeđujemo zarobljenike, ko je preuzeo obezbjeđenje i šta je bilo s njima - rekao je Mikić.

Svjedok Tužilaštva, bivši komandir čete Trećeg bataljona 106. brigade HVO Miroslav Јurić ispričao je da je među Srbima koji su bili u izolaciji u osnovnoj školi u Donjoj Mahali prepoznao Zorana, kojeg je poznavao iz viđenja.

- Vidio sam ga jednom kada sam tu naišao. Na straži je bio moj komšija Mirko /optuženi Mirko Јurić/ kojeg sam pitao kako se ponašaju prema tim ljudima. Pustio me u predvorje i tada sam vidio Zorana. Policajci su mi rekli da mogu da mu pošaljem cigare, sok, što sam i uradio - rekao je Јurić.

On je potvrdio da su Srbi odvođeni na kopanje tranšea, te da je policaja dobila naredbu "da tim ljudima ne smije faliti dlaka s glave", dodavši da se jednom desio incident kada je pijani vojnik sa nadimkom Deba, prgave prirode, počeo provocirati i prijetiti jednom zarobljeniku.

- Repetirao sam pušku i rekao mu da se odmakne od ljudi. Sklonio sam ga u stranu i jedva smirio. U međuvremenu, prišao nam je drugi pijani vojnik, što je Deba iskoristio i meni stavio nož pod grlo. Tada je došla vojna policija i odvela ga u pritvor - ispričao je Јurić.

Bivši pripadnik bezbjednosno-obavještajne službe Mato Oršolić rekao je da su Srbi u Orašju bili u manjini, te da su neki "odmah na početku otišli po nečijem nagovoru", dio je ostao kod svojih kuća, a dio u izolaciju u Orašju i školi u Donjoj Mahali.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon Srba, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Suđenje će biti nastavljena u srijedu, 3. jula.