latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:23 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

U Beogradu promovisana knjiga "Tuzlanska kapija - režirana tragedija"

U Beogradu je danas predstavljena knjiga "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", čiji je autor general Ilija Branković, o događajima u Tuzli od 25. maja 1995. godine kada je stradala 71 osoba, a oko 180 ranjeno.
Promocija knjige "Tuzlanska kapija - režirana tragedija" - Foto: SRNA
Promocija knjige "Tuzlanska kapija - režirana tragedija"Foto: SRNA

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević, koji je govorio na promociji Brankovićeve druge knjige, rekao je da general Vojske Republike Srpske Novak Đukić nije odgovoran za taj zločin, kako je navedeno u presudi Suda BiH, te da ova knjiga otkriva mnoge detalje tog zločina.

- Taj zločin nije izazvala jedna topovska granata. Ne postoji topovska granata koja može izazvati te vrste razaranja, niti može na ovaj način nanijeti povrede - naveo je Galijašević.

On je novinarima uoči promocije knjige rekao da to što su većini ubijenih i povrijeđenih na Tuzlanskoj kapiji stradali donji ekstremiteti ukazuje na terorističku akciju i eksploziv postavljen na asfalt i ugrađen u dijelove objekata.

Galijašević napominje da to nije bilo moguće bez ljudi sa terena i službi koje su to radile.

On kaže da ova knjiga definitivno potvrđuje da nije ispaljena granata sa srpskih položaja na Ozrenu, kako je tvrdio ekspert Tužilaštva BiH Berko Zečević, kao ni da bi ta granata mogla izazvati takvo razaranje.

- Ovo je urađeno da bi se stanovništvo Tuzle radikalizovalo u tom stradanju i tragediji... Ovo nisu uradili Bošnjaci, već zločinački režim Alije Izetbegovića, koji je tako želio da kazni takozvanu `crvenu Tuzlu`, koja nikada nije imala gradonačelnika iz SDA - rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, obimna dokumentacija može da dokaže da je ovaj zločin imputiran Vojsci Republike Srpske i generalu Đukiću, a na taj način mogu pasti i konstrukcije u vezi sa Markalama i Ulicom Vase Miskina.

Penzionisani general-major Vidosav Kovačević, koji je koordinator Tima za odbranu generala Đukića, rekao je da je taj tim u prvoj Brankovićevoj knjizi dokazao da za zločin na Tuzlanskoj kapiji nije kriva srpska granata.

"Dokazali smo da nije kriv srpski vojnik, da nije kriv general Novak Đukić, a samim tim ni Vojska Republike Srpske, kao ni Srbija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma", istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, drugom knjigom Tim za odbranu je išao korak dalje - da istraži ko je to uradio.

- Mislim da ćemo uspjeti da saznamo istinu šta se dogodilo. Ova knjiga otvara tu priču i govori ljudima i činjenicama ko je to mogao da uradi jer smo dokazali da to nije srpski top sa Ozrena - rekao je Kovačević.

Sud BiH osudio je 2014. godine Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topa kalibra 130 milimetara granatira Tuzlu sa Ozrena, pri čemu je poginula 71, a ranjeno 150 osoba.

Odbrana generala Đukića potom je podnijela Sudu BiH zahtjev za obnovu postupka, jer posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetara.

Kako je tada istaknuto, nove činjenice utvrđene su vještačenjima stručnjaka iz bivše Јugoslavije, kao i sa prostora zemalja NATO-a, koji su prisustvovali rekonstrukciji događaja, koristeći repliku Tuzlanske kapije napravljenu na poligonu Nikinci u Srbiji.

Do marta 2016. godine sprovedena su 32 eksperimenta, koje su, osim domaćih stručnjaka, realizovali eksperti iz Češke, Francuske i Izraela, pri čemu nijedan rezultat nije podržao zaključke iz ekspertize vještaka Tužilaštva BiH Berka Zečevića.

Na osnovu svih nalaza i mišljenja domaćih i inostranih eksperata, proizašao je stručni zaključak da Trg Kapija nije pogođen srpskom granatom, kalibra 130 milimetara, već je u Tuzli eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava.

Đukić je, početkom 2017. godine, kada mu se i inače loše zdravstveno stanje pogoršalo, primljen na Vojnomedicinsku akademiju, zbog čega je postupak pred Višim sudom u Beogradu više puta odgađan.